Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Krijg jij ’s ochtends geen hap door je keel? Híer kan dat aan liggen

krijg-jij-s-ochtends-geen-hap-door-je-keel-hier-kan-dat-aan-liggen.jpg

Voor sommige mensen is eten het eerste waar ze aan denken als ze wakker worden, terwijl anderen gewoon geen hap door hun keel krijgen ’s ochtends. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan is de kans groot dat je gebrek aan eetlust te maken heeft met één van deze redenen.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zit het feit dat je geen trek hebt ’s ochtends niet tussen je oren.

Cortisol

Je gebrek aan eetlust kan bijvoorbeeld te maken hebben met het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat we snel reageren in een stressvolle, onveilige situatie. Ook helpt het om ons wakker te maken én te houden. Net nadat je uit bed stapt, piekt je cortisolniveau. Op zo’n moment gaat ‘stress’ vóór andere processen in je lichaam, bijvoorbeeld je spijsvertering. Bij sommige mensen kan dit er dan ook voor zorgen dat ze ’s ochtends geen zin hebben om iets te eten.

Je hebt de avond ervoor nog laat iets gegeten

Kan jij het niet laten om laat op de avond nog even te snacken? Dan is de kans groot dat dit ervoor zorgt dat je de volgende ochtend minder tot geen trek hebt. Als je vlak voor het slapengaan nog iets hebt gegeten en dan ’s ochtends meteen weer wat gaat eten, dan kan je eten omhoog komen. Je spijsvertering werkt namelijk trager tijdens je slaap. Hierdoor krijgen je maag en darmen niet genoeg tijd om alles af te voeren voordat je gaat slapen. Probeer daarom minstens drie uur voor het slapengaan niets te eten, wie weet dat dat helpt!

Lees ook: Waarom je vanaf nu wilt ontbijten met een kommetje havermout

Je hebt een lage bloedsuiker

Ook een lage bloedsuiker kan de oorzaak zijn voor je gebrek aan eetlust ’s ochtends. Heb je naast weinig eetlust ook last van zweten, duizeligheid, misselijkheid en trillen? Dan kan het zijn dat je bloedsuiker gewoon te laag is. Deze is. ’s ochtends sowieso op z’n laagst, omdat je dan lange tijd niets hebt gegeten. Als je denkt dat je hier last van hebt is het slim om je dag eens te beginnen met een kopje thee met honing of wat vruchtensap om je bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen. Misschien heb je dan hierna wel weer trek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze.nl
Beeld | iStock

Ook interessant