Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Opgepast: een derde van de rookmelders werkt niet, zó controleer je die van jouw

rookmelder-werkt-niet.jpg

Heb jij een rookmelder in huis? Dan ben je goed bezig. Zo’n 25 procent van de woningen heeft er namelijk geen. Toch ben je er daarmee nog niet, want van de 75 procent van de woningen mét rookmelder werkt een derde niet goed. We leggen je uit hoe je zelf kunt controleren of jouw rookmelder wel goed werkt of niet.

Een derde van de rookmelders werkt niet

Vanaf juli 2022 is het in elke woning in Nederland verplicht om een rookmelder te hebben. Een kwart van de woningen heeft dit nog niet. En van de driekwart woningen met rookmelders blijkt dat een derde niet (goed) werkt. Daarom is de brandweer een campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart. Aan EditieNL legt Geert-Jan Rijsterborgh van (Brand)veilig Leven Veiligheidsregio Utrecht uit dat rookmelders erg belangrijk zijn. Dat komt omdat we vaak niet wakker worden van brand. Dit maakt natuurlijk weinig geluid, waardoor het fataal kan aflopen. Daarnaast zorgt koolmonoxide ervoor dat je bewusteloos raakt. Hierdoor kun je uiteindelijk overlijden. Het is dus niet alleen belangrijk om een rookmelder te hebben, maar ook te zorgen dat ‘ie het echt doet.

Zelf controleren

Gemiddeld gaat een rookmelder met ingebouwde accu tien jaar mee, maar het is wel belangrijk dat je deze tussendoor regelmatig checkt om er zeker van te zijn dat ‘ie nog werkt. Heb je een rookmelder met een verwisselbare batterij? Dan gaat de batterij meestal 1, 2 of 5 jaar mee. Daarna moet je de batterij vervangen. Je kunt je rookmelder controleren door de testknop in te drukken. Blijf drukken tot het alarm afgaat. Laat de knop daarna los of druk ‘m opnieuw in om het alarm weer te stoppen. Het kan tot wel 20 seconden duren voor dat de rookmelder afgaat, dus blijf de knop een tijdje ingedrukt houden. Gaat ‘ie echt niet af? Vervang dan de batterij. Doet het alarm het daarna nog niet? Dan is het tijd voor een nieuwe rookmelder. Je kunt deze controle het beste één keer per maand uitvoeren.

Lees ook: Heb je huisdieren? Plak dan déze sticker op de deur voor de brandweer

De juiste plek voor een rookmelder

Je kunt het beste op iedere verdieping van het huis een rookmelder ophangen. Maar het is nog beter om in iedere ruimte waar brand kan ontstaan een aparte rookmelder te hangen. Gaat een rookmelder af? Handel dan snel. Binnen vier minuten kan een ruimte namelijk al volledig in brand staan. 

Bron | EditieNL, Coolblue
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant