Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Een rondje geven op het terras? In deze stad is dat het goedkoopst

terras.jpg

Het weer is deze zomer perfect om lekker het terras op te gaan. Maar helaas zijn de prijzen op de terrassen wel weer verder gestegen. Landelijk gemiddeld met 2,5 procent. Benieuwd waar je het goedkoopst én het duurst uit bent als je een rondje wilt geven? Wij zetten het voor je op een rij.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in Amsterdam ben je het meeste geld kwijt als je op een rondje wilt trakteren. In Zwolle daarentegen is het geven van een rondje het voordeligst, zo blijkt uit de jaarlijkse terrassentest van horeca-adviseur Van Spronsen.

Duurste steden

Het horeca-adviesbedrijf kwam tot de conclusie dat de gemiddelde prijs voor een rondje drank – twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé – in onze hoofdstad zo’n € 25,50 kost. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar, zo bericht ad.nl.

De grootste stijgers als het op dure terrassen aankomt, zijn Leiden en Utrecht. Beide steden gingen vijf plekken omhoog ten opzichte van vorig jaar. In de Domstad stegen de prijzen voor frisdrank en bier met maar liefst 4,7 procent. In Leiden ben je 4,2 procent duurder uit dan vorig jaar.

Na Amsterdam is Den Haag de stad waar je het hoogste bedrag kwijt bent voor een rondje drank op een terras, gevolgd door ’s-Hertogenbosch en Haarlem. Rotterdam steeg drie plekken en sluit de top vijf van de duurste terras-steden af.

Op naar Zwolle

We zeiden het al. Zwolle is – net als vorig jaar trouwens – de goedkoopste stad om een drankje op een terras te nuttigen. Het verschil tussen een rondje in Zwolle en Amsterdam bedraagt € 3,75. Met name liefhebbers van rosé kunnen het best naar Zwolle, daar betaal je gemiddeld € 3,50 voor een glas.

Een fluitje is het goedkoopst in Almere (€ 2,40). In Enschede drink je voor € 2,18 relatief goedkoop koffie. In Maastricht zijn de frisdranken het meest betaalbaar, voor een glas cola betaal je daar € 2,33.

Alcoholvrij bier

Dé hit van de zomer zijn speciaalbiertjes. De verkoop van lokaal gebrouwen biertjes blijft in de lift zitten. Ook weizen-, wit- en blond bier zijn in trek, net als radlers en rosé bieren. De sterkste groei in het biersegment wordt echter veroorzaakt door alcoholvrij bier. De consumptie hiervan steeg het afgelopen jaar met 24,7 procent, meldt Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie van tien grote bierbrouwerijen in ons land.

Lees ook: deze terrassen in Nederland zijn verkozen tot de beste van 2018 en met deze tips lukt het wél om een plekje te veroveren op een overvol terras.

Bronnen | ad.nl, nederlandsebrouwers.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant