Voedselhulp Nederland  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Rode Kruis verleent steeds meer voedselhulp in Nederland

De vraag naar voedselhulp in Nederland is groot. Het Rode Kruis schat dat zo‘n 400.000 mensen in voedselnood zitten en nog geen krijgen. Hier gaat nu verandering in komen. De organisatie gaat namelijk op meerdere plekken in Nederland voedselhulp aanbieden.

Vanaf volgende week ondersteunt de organisatie gezinnen in Noord-Holland, eerder is het Rode Kruis hiermee begonnen in de provincies Utrecht en Friesland.

Sinds coronacrisis meer vraag naar voedselhulp

Het Rode Kruis vertelt aan het AD dat de vraag naar voedselhulp waarschijnlijk nog verder gaat toenemen. “Sinds de coronacrisis kloppen steeds meer mensen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. Door de inflatie en stijgende vaste lasten ziet de organisatie dat mensen vaker hulp nodig hebben.”

Op dit moment worden er in Friesland al zo‘n 600 kinderen per week geholpen door het Rode Kruis. Zij krijgen elke week een ontbijttas mee om te voorkomen dat ze met een lege maag naar school gaan. In Utrecht is diezelfde hulp vorige maand begonnen. In drie weken is het aantal ontbijttassen verhoogd van 50 naar 120. In Noord-Holland zal de hulp op kleine schaal zijn.

Boodschappenkaarten

Sinds de coronacrisis deelt het Rode Kruis ook boodschappenkaarten uit. Hiermee kunnen mensen ter waarde van 15 euro boodschappen doen. De vraag naar deze kaarten is de afgelopen periode gestegen. Tot nu toe zijn er 500.000 kaarten uitgedeeld, aldus het Rode Kruis.

“In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten. Toch horen wij elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan,” zegt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederlandse Rode Kruis. “Ook horen we dat ouders zelf niet eten om te zorgen dat hun kind dat wel kan.”

Voedselbank

Dat voedselhulp hard nodig is, bleek ook al uit de gegevens van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland. In de zomer van 2022 is het aantal mensen dat naar de voedselbank gaat gestegen met zo‘n tien procent. Vooral ouderen met een AOW maken er gebruik van.

Volgens Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland stappen meer mensen naar de voedselbank, omdat ze vanwege de inflatie en hoge energieprijzen niet meer rond kunnen komen. Vooral ouderen komen in de problemen. “We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen, dat nu niet meer kunnen”, legde hij uit aan Margriet. “We denken dat die groep het komende half jaar groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft.”

Wil je ook iets doen voor anderen die financieel in de knel zitten? Kijk hier wat je kunt doen.

Bron | AD, NU.nl

Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden