Hoewel
kleverige, nattige rijst in sommige gerechten erg lekker kan zijn, gaat onze
voorkeur toch vooral uit naar een kom luchtige rijst, net zoals in een Thais
restaurant. Maar hoe krijg je je rijst toch zo lekker luchtig?
Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: het
enige wat je hoeft te doen is je rijst vóór gebruik afspoelen
Verwijderen van zetmeel
Het afspoelen van rijst doe je niet om het vuil af te spoelen – dit werd vroeger nog weleens gedaan, maar de rijst die we tegenwoordig in de supermarkten kopen is al brandschoon. Het spoelen van de rijst doe je anno 2020 om een heel ander reden, namelijk het verwijderen van zetmeel.
Door je rijst te spoelen verwijder je het overige
zetmeel dat loslaat doordat de rijst tijdens het transport langs elkaar schuur.
Het is dit zetmeel dat rijst plakkerig maakt. Door het af te spoelen eindig je
met luchtige korrels.
Hoe ga je te werk?
Je kunt het rijst in een vergiet of een pan
afspoelen. Spoel de rijst met koud water en schep het met je handen om. Blijf
dit herhalen totdat het water niet meer troebel ziet. Zo’n 4 a 5 keer spoelen
is vaak al voldoende.