Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Lifestyle

Waarom je rijst eigenlijk het beste kunt afspoelen voor gebruik

rijst-afspoelen.jpg

Hoewel kleverige, nattige rijst in sommige gerechten erg lekker kan zijn, gaat onze voorkeur toch vooral uit naar een kom luchtige rijst, net zoals in een Thais restaurant. Maar hoe krijg je je rijst toch zo lekker luchtig?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: het enige wat je hoeft te doen is je rijst vóór gebruik afspoelen

Verwijderen van zetmeel

Het afspoelen van rijst doe je niet om het vuil af te spoelen – dit werd vroeger nog weleens gedaan, maar de rijst die we tegenwoordig in de supermarkten kopen is al brandschoon. Het spoelen van de rijst doe je anno 2020 om een heel ander reden, namelijk het verwijderen van zetmeel.

Lees ook: is het veilig om rijst opnieuw op te warmen?

Luchtige korrels

Door je rijst te spoelen verwijder je het overige zetmeel dat loslaat doordat de rijst tijdens het transport langs elkaar schuur. Het is dit zetmeel dat rijst plakkerig maakt. Door het af te spoelen eindig je met luchtige korrels.

Hoe ga je te werk?

Je kunt het rijst in een vergiet of een pan afspoelen. Spoel de rijst met koud water en schep het met je handen om. Blijf dit herhalen totdat het water niet meer troebel ziet. Zo’n 4 a 5 keer spoelen is vaak al voldoende.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24Kitchen
Beeld | iStock

Ook interessant