Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom dít het nieuwe retinol (tegen huidveroudering) wordt genoemd

waarom-bakuchiol-het-nieuwe-retinol-tegen-huidveroudering-wordt-genoemd.jpg

Pak je potje dagcrème er eens bij en bekijk de ingrediënten die in de crème verwerkt zijn. Staat daar het woordje retinol tussen? Grote kans dat dit op vele potjes dagcrème vervangen gaat worden door het woord Bakuchiol.

We leggen je uit waarom.

Retinol

Al jaren is bekend dat het ingrediënt retinol, een afgeleide van vitamine A, de huideigen collageenproductie stimuleert en daardoor rimpeltjes in het gezicht tegengaat. Iedere crème die dit stofje bevat, smeren we dan ook maar wat graag op ons gezicht. Een nadeel van retinol is dat het in pure vorm irritatie kan veroorzaken. Voor mensen met een gevoelige huid is het dan ook raadzaam om een product met retinol helemaal niet te gebruiken. Heb jij een gevoelige ouder wordende huid? Lees dan vooral verder. Er is namelijk een anti-aging product ontdekt dat door haar natuurlijke eigenschappen zelfs geschikt is voor de gevoeligste huid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Wat is Bakuchiol?

Eigenlijk is Bakuchiol helemaal geen nieuw product, als je bedenkt dat het al eeuwenlang wordt toegepast in de Chinese en Ayurvedische geneeswijzen. “De zaden van de plant Psoralea corylifolia, waar het ingrediënt vandaan komt, zijn rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking”, zegt dermatoloog en klinisch professor Mona Gohara, van de Yale School of Medicine in New Haven.

Wat is het verschil tussen retinol en Bakuchiol?

In eerste instantie lijken de twee ingrediënten heel erg veel op elkaar. Bakuchiol heeft dezelfde werking als retinol; het stimuleert de collageenproductie van de huid. Het grootste verschil zit hem in het feit dat retinol irriteert en Bakuchiol niet. Daarnaast kun je Bakuchiol prima overdag gebruiken, omdat het níet fotosensibiliserend werkt. Dit houdt in dat, wanneer het ingrediënt in aanraking komt met ultraviolet licht (zoals de zon), er géén allergische reactie ontstaat. Dit risico loopt men wel bij het smeren van retinol.

Voor wie is Bakuchiol geschikt?

In principe kan iedereen die op zoek is naar een natuurlijk, niet-irriterend anti-aging product Bakuchiol gebruiken. Maar het ingrediënt heeft vooral een positieve werking op de gevoelige huid of voor mensen die rosacea hebben. Heb jij last van acne? Ook dan kun je baat hebben bij het gebruik van Bakuchiol, door de anti-bacteriële werking.

Bron| Good Housekeeping
Beeld| iStock

Ook interessant