Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Niet begraven of cremeren: straks wordt het mogelijk om je te laten resomeren

resomeren-alkalische-hydrolyse-overleden-margriet.jpg

Weet jij of je begraven of gecremeerd wilt worden? Daar komt straks nog een optie bij: jezelf laten resomeren, nadat je bent overleden.

Wat is resomeren? En in welk opzicht is het beter dan begraven of cremeren?

Alkalische hydrolyse (resomeren)

Op dit moment zijn er vier soorten uitvaartmogelijkheden, ofwel ‘lijkbezorgingen’, die wettelijk mogelijk zijn: begraven, cremeren, het zeemansgraf (waarbij een verzwaarde kist op zee wordt gelaten) en het lichaam ter beschikking aan de wetenschap stellen. Maar als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt daar straks dus resomeren bij.

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt een in wol gewikkeld lichaam in een stalen vat met een hete, chemische vloeistof gedaan. Dit is een mengsel van water en kaliumhydroxide. Deze breken na verhitting het lichaam binnen een paar uur af. De botten die overblijven worden vermalen tot een poeder, dat in een urn bewaard kan worden. En de nabestaanden mogen kiezen wat er met de overgebleven vloeistof gebeurt.

Goed voor het milieu

Alles wat er met je lichaam gebeurt na je dood, klinkt misschien vooral heel onwerkelijk en griezelig. Maar mocht je het milieu erg belangrijk vinden, dan is zo’n alkalische hydrolyse misschien wel het antwoord voor jou. De Gezondheidsraad noemt het een ‘veilige, waardige en duurzame’ techniek. Zo kan een grafkist, anders dan bij begraven en cremeren, makkelijker hergebruikt worden. Ook is er, in vergelijking met cremeren, veel minder gas nodig om water te verhitten.

Met de vloeistof die overblijft, nadat het lichaam is opgelost, kun je ook aardig wat goeds voor het milieu doen. Zo kun je het laten gebruiken voor de bemesting van akkers of het maken van biogas. Maar het kan ook gewoon door het riool weggespoeld worden. Wil één van de nabestaanden de vloeistof liever zelf bewaren? Dan kan dat ook.

Lees ook
Bijzonder: je kunt nu een hologram van jezelf laten maken voor op je uitvaart

‘Elegante methode’

Volgens Gezondheidsraad-lid Jan Nijhuis kan resomeren een prettig alternatief voor mensen zijn. “Dat is heel persoonlijk. Sommige mensen zullen bang zijn voor vuur, en willen daarom niet gecremeerd worden. Anderen moeten er niet aan denken om in een kist onder de grond gestopt te worden. Daar kun je allemaal wat van vinden, maar het gaat om de emotie die mensen erbij voelen”, vertelt hij aan het AD. “Dit is een heel elegante methode.”

Resomeren in 2021

Heb je interesse in het laten resomeren van je lichaam na je dood? Op z’n vroegst is alkalische hydrolyse eind volgend jaar wettelijk mogelijk. Het moet eerst nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Daarna kunnen Nederlandse uitvaartbedrijven de benodigde apparatuur aanschaffen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Gezondheidsraad
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant