Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Relaxen? Ga naar de hamam!

hamam.png

Scrubben, inzepen, masseren en afsluiten met verse muntthee en zoete hapjes. Als je een dagje wilt relaxen, is de hamam de plek waar je moet zijn.

De hamam is een van oorsprong oosters badhuis, vaak naast de moskee gelegen, waar mensen samenkomen voor religieuze reiniging, lichaamsverzorging en ontspanning. Het is ontstaan rond 300 – 500 jaar na Christus door een samensmelting van de Grieks-Romeinse badcultuur en Arabische badtradities. Inmiddels is de hamam, dat afstamt van het Arabische woord ‘hamma’ en heetwaterbron betekent, door immigranten ook naar West-Europa gehaald.

Waarom is de hamam zo gezond?

De hamam heeft nog steeds een sociale functie, maar is ook vooral een plek om lichaam en geest tot rust te laten komen. Door de warmte en de stoomruimte in de hamam openen de poriën van de huid waardoor de huid diep wordt gereinigd. Ook zorgt de stoom ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je bloedsomloop wordt gestimuleerd en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Centraal in de hamam is de buiksteen, een groot plateau onder de koepel waar je languit op ligt voor een massage en het scrubritueel. Door de massage worden de spieren losgemaakt, raak je ontspannen en door de scrub worden dode huidcellen verwijderd waardoor je huid heerlijk zacht wordt. Sluit af met verse muntthee en je komt als herboren weer thuis.

Authentieke hamam

Wil je een authentieke hamam bezoeken, dan moet je natuurlijk in Turkije zijn. Kom helemaal tot rust op vakantie met het strand op loopafstand en een hamam om de hoek of zelfs in je hotel. Dat is pas ontspannen!

Hamam in Nederland

Ook in Nederland zijn goede adressen te vinden.

Damesbadhuis Schoon
Damesbadhuis Schoon bevindt zich in de binnenstad van Amersfoort en is alleen toegankelijk voor vrouwen. Hier wordt een mix geboden van verschillende tradities, aangevuld met een hedendaags aanbod en verwennerijen.
Oliesteeg 7, Amersfoort
www.badhuisschoon.nl

Dunya Hamam
In Eindhoven vind je een authentieke oosterse hamam: Dünya Hamam. Het reinigen van lichaam en geest vindt plaats in de traditionele sferen van aangename waterdampen en exotische geuren, gecombineerd met Brabants-Turkse gastvrijheid.
Tongelresestraat 152, Eindhoven
www.dunya-hamam.nl 

Hamam Het Oosten
Ook in het oosten van het land vind je een hamam: Hamam Het Oosten. Ook kun je er terecht voor gezichtsbehandelingen en massages.
Torenlaan 54, Hengelo
www.hamamhetoosten.nl

Ook interessant