Annette Burgers  Beeld Annette Burgers
Beeld Annette Burgers

Relatietherapeut over vreemdgaan: ‘de mening van anderen maakt het bijna onmogelijk om bij elkaar te blijven’

Van een stiekeme flirt tot een jarenlange verhouding: wie vreemdgaat in een vaste relatie betaalt meestal een hoge prijs. Vaak betekent het namelijk het einde van de relatie. Maar is dit de enige manier? Relatietherapeut Annette Burgers (57) weet zelf hoe het is om vreemd te gaan en vindt dat er rondom dit onderwerp een te grote veroordeling zit. Het taboe moet volgens haar doorbroken worden.

In haar podcast Op Zoek Naar De Liefde; Ontrouw, wat nu? Wilde ze achterhalen waarom ze zelf vreemdging en of er een manier is om het te voorkomen.

‘We hebben in sprookjes geloofd’

Waarom mensen vreemdgaan binnen een relatie kan met meerdere dingen te maken hebben. Annette legt uit dat het geloven in sprookjes een van de oorzaken kan zijn. “We geloofden allemaal in de prins op het witte paard en dat je daar voor altijd bij zou blijven. Aan de ene kant geloven we daar nog steeds in, maar aan de andere kant ziet de wereld er nu heel anders uit. Er bestaan in deze tijd bijvoorbeeld al heel veel samengestelde gezinnen.”

Daarbij stelt Annette dat de meeste jonge gezinnen van nu voor ontwikkeling en hoge ambitie gaan. “Als je een drukke baan en een gezin moet combineren, dan verlies je elkaar meer uit het oog. Het gezin wordt een soort bedrijf waar de ouders in de avond heel erg moe naast elkaar op de bank liggen. Het beeld naar de buitenwereld toe is in deze tijd erg belangrijk, maar hoeveel energie en gespreksstof hou je dan nog over om met je partner de verbinding te zoeken?”

Gesprek aangaan met je partner

Wanneer je de verbinding met elkaar verliest, is volgens Annette de verleiding groter om vreemd te gaan. Als je in deze situatie terechtkomt, is het belangrijk om het gesprek met je partner hierover aan te gaan. Alleen die stap slaan we vaak over. Annette: “Als je merkt dat je openstaat voor aandacht van anderen, dan kun je dat het best meteen bespreken met je partner. Dit geeft jou en je partner de kans om samen aan de relatie te werken en dingen te veranderen. Sla je die stap over, dan ben je misschien al maanden verder met degene met wie je een affaire hebt en dan wordt het een pijnlijke confrontatie en is de kans dat het goedkomt minder reëel.”

Dat we vaak het gesprek niet aangaan heeft volgens Annette te maken met twee dingen. “Mensen vinden het lastig om hun wensen aan te geven omdat ze bang zijn om zelf afgewezen te worden of om de ander te kwetsen. En dat zorgt ervoor dat je het gesprek niet aan durft te gaan over wat je wil en waar je staat in de relatie. Maar ga het aan: spreek je wensen en fantasieën uit. Hoe denk je over flirten? Is zoenen met een ander oké?”, legt Annette uit.

Taboe op vreemdgaan

Wanneer de stap van het gesprek aangaan, wordt overgeslagen is het lastig om er daarna alsnog samen over te praten. Dit heeft volgens Annette te maken met het taboe dat op dit onderwerp rust. “Door de mening van anderen is het bijna onmogelijk om bij je partner te blijven die is vreemd gegaan. Als je dat wel doet, zullen mensen dat niet snel begrijpen en moet je een grote verantwoordelijkheid afleggen. Het gesprek aangaan is daardoor eigenlijk niet mogelijk en wordt in de meeste gevallen dan ook niet gedaan.”

Hoe verder na vreemdgaan

Annette vindt dat er daardoor een te grote veroordeling zit op vreemdgaan, terwijl je met de juiste gesprekken er misschien zelfs een betere relatie op na kunt houden. “Bespreek met elkaar waarom jij of je partner vreemd ging en wat de verantwoordelijkheid is van beide partijen. Wil je verder met je partner dan is het belangrijk om uit te spreken wat je wensen zijn en hoe je in de wereld staat. Maak een soort visie en missie voor jullie relatie en check regelmatig bij elkaar of jullie nog gelukkig zijn. Als er meer wordt gesproken over vreemdgaan, kun je er zelf misschien iets van leren en er eventueel een betere relatie door krijgen’, aldus Annette.

Sanne van De WeteringAnnette Burgers
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden