Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zorgen voor je broer of zus

brussen.png

Als ouders niet meer kunnen zorgen voor een hulpbehoevend kind, zijn het meestal de broers of zussen (‘brussen’) die de zorgtaak overnemen. In Margriet 3 lees je het verhaal van drie brussen.

“Ik heb me nooit zo gerealiseerd dat de zorg voor Ron oneindig zou duren”

Ruud (59) en Ron (46) van Buschbach
Ruud: “Toen Ron ter wereld kwam, zag je meteen dat hij niet zomaar een kindje was. Zijn tongetje hing uit zijn mond. Hij was een schattige baby, zoals alle mongooltjes dat zijn. Ik was dertien en hielp mijn moeder met alles. Ik ben de tweede van vier broers: Ton is ouder, na mij komt Fred, Ron is het nakomertje. Mijn broers voetbalden de hele dag buiten, ik bleef liever binnen. Ik was een moederskind.
Thuis werd niets gezegd over het downsyndroom van mijn broertje, maar al snel bleek dat mijn vader er niet mee kon leven. ‘Ik maak geen mongolen,’ zei hij. Hij vertrok en is volledig uit beeld verdwenen. Ik heb geen contact meer met hem. Van een keurige, traditionele huisvrouw werd mijn moeder een gescheiden bijstandsmoeder met vier kinderen, van wie de jongste hulpbehoevend was. Al zei ze er niets over, ik voelde haarfijn aan dat ze dit vreselijk vond. Wat ik zelf voelde, daar dacht ik niet over na, we spraken niet over onze gevoelens. Maar ik ben altijd dol op Ron geweest, hij voelde voor mij nooit als een belasting. Ik vond het vanzelfsprekend dat ik hem in de gaten hield, hem hielp met wassen, aankleden, zich vermaken.
Toen ik het huis uit was, haalde ik Ron om het weekend op bij de zorginstelling in Julianadorp, waar hij nog altijd woont, en bracht hem dan naar onze moeder. Mijn broers hadden daar geen zin in. Omdat ik altijd al voor Ron zorgde, was het bovendien logisch dat ik dit zou blijven doen na het overlijden van onze moeder, nu 25 jaar geleden. Ze heeft het me nooit gevraagd, ook niet op haar ziekbed. Ik heb de verantwoordelijkheid als vanzelfsprekend op me genomen. Ron hoort onlosmakelijk bij mij. Toen ik op wereldreis was, sprak ik cassettebandjes voor hem in. Ik nam hem mee naar een concert van Michael Jackson. En op zijn verjaardag kalkte ik witte verf op een stuk gras: ‘De middenstip van Ajax.’ Al mijn vrienden kennen hem, onze levens zijn verweven.

M03 CoverHet hele verhaal van Ron en Ruud lees je in Margriet 3: bestel ‘m hier! 

Ook interessant