Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zó ga je om met een partner die niet tegen confrontaties kan

partner-confrontaties.jpg

Als je zelf het hart op de tong hebt, kan het lastig zijn een relatie te hebben met iemand die confrontaties uit de weg gaat. Het werkt meestal beter om dingen uit te praten en problemen te tackelen. Maar hoe kun je dit het best aanpakken bij je partner?

Hier zijn 4 handige tips om de lucht te klaren en nog lang en gelukkig verder te leven.

1. Bereid je goed voor

Voordat je je partner gaat confronteren, is het belangrijk om na te denken over hoe je wilt overkomen. Als je te direct bent, kan die ander dat opvatten als een aanval. Schrijf daarom op wat je wilt zeggen, haal even een frisse neus en ga pas daarna de confrontatie aan. “Denk na over wat je wilt zeggen en bedenk hoe je je voelt. Zo kun je beter ontdekken wat écht het probleem is,’’ aldus de Amerikaanse relatietherapeute Kathy Caprino. Ook belangrijk: probeer geen onderwerpen erbij te halen die niet relevant zijn voor het gesprek.

2. Wat is belangrijk voor je?

Als je hebt besloten wat je wilt zeggen, is het goed om te gaan nadenken over de juiste aanpak. Verschillende karakters vragen om een andere benadering. Ben je boos omdat je partner is vergeten de vuilnis weg te zetten? Vraag je dan af waarom hij dat niet heeft gedaan: heeft hij er geen zin in of is hij het echt vergeten? En als hij het is vergeten, waarom maakt je dat dan zo kwaad? Houdt hij zich vaker niet aan afspraken, heb je het gevoel dat alles altijd op jou neerkomt of dat je niet op hem kunt rekenen? Experts raden aan om bij zo’n gesprek ook meteen met oplossingen te komen: installeer bijvoorbeeld een app of alarm op zijn telefoon dat hem op tijd aan bepaalde klusjes herinnert.

3. Denk na over de diepliggende oorzaak

Het kan heel vervelend zijn als je partner steeds confrontaties uit de weg gaat, maar vraag je eens af waar dit vandaan kan komen. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat zijn angst voor confrontaties voortkomt uit iets dat in het verleden is gebeurd. Je partner wil waarschijnlijk niet bewust weglopen van problemen, maar wél van de consequenties die er voor zijn gevoel automatisch aan verbonden zijn.

4. Blijf rustig en denk na over je woordgebruik

Een van de belangrijkste tips is om altijd je hoofd koel te houden tijdens confrontaties. Als je snel je zelfbeheersing verliest, associeert de ander dit soort gesprekken vanzelf met negatief gedrag. Hij gaat ze uit de weg omdat hij je niet boos wil zien, of in tranen. Laat hem zien dat het ook anders kan en blijf vriendelijk. Probeer opmerkingen als: “Jij doet altijd…’’, “Je zegt altijd…’’ of  “Je wilt nooit…’’ uit de weg te gaan. Ook dreigen met het verbreken van de relatie is niet echt bevorderlijk voor het gesprek. Maak je partner duidelijk dat jullie er sámen aan moeten werken, en geef hem niet de schuld van het probleem. Leg uit dat jij het vervelend vindt, dat dingen je een bepaald gevoel geven en dat je het heel fijn zou vinden als hij dat voor jou wil veranderen. O, en probeer af en toe het ijs te breken met een grapje en laat zien dat je ook kunt lachen om jezelf. Humor is heel belangrijk.

Bron | purewow.com
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant