Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Wat zegt jouw slaaphouding over je relatie?

verband-slaaphouding-relatie.jpg

Slapen is persoonlijk. De een snurkt, terwijl de andere de hele nacht draait en woelt. Als je ook nog eens met een partner in bed ligt, wordt het nog gecompliceerder. Lig je lepeltje lepeltje of afzonderlijk van elkaar aan de zijkanten van het bed? En wat zeggen deze  houdingen over je relatie? 

Uit onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire blijkt dat de manier waarop je met je partner de lakens deelt, iets zegt over jezelf en je relatie. Zo blijkt dat creatieve mensen het liefst op hun linkerkant liggen, introverte personen het liefst op hun rug (op ongeveer twintig centimeter afstand van hun partner) en extroverte personen spenderen de nacht zo dicht mogelijk bij hun partner. “Extroverte mensen zijn overdag het liefst bij anderen, dus het is niet vreemd dat ze gedurende de nacht dit ook doen”, aldus onderzoeker Richard Wiseman.

Aanraken
Als jij en je partner elkaar tijdens het slapen vaak aanraken, is de kans groot dat je gelukkig met elkaar bent. Uit het onderzoek bleek namelijk dat 94 procent van de stellen, die elkaar aanraken in bed, hun relatie ‘gelukkig’ noemen, vergeleken met 68 procent van de mensen die elkaar niet aanraken tijdens het slapen. Ook als je dicht tegen elkaar aan ligt, zegt dat iets over de status van je relatie. 66 procent van de mensen die 30 centimeter uit elkaar liggen, zeggen gelukkig met elkaar te zijn. Van de mensen die minder dan 2 centimeter (ja echt) verwijderd van elkaar liggen, ligt dit percentage op 86 procent.

Conclusie is dat stellen die dicht naast elkaar in bed liggen, hun relatie vaker als ‘gelukkig’ bestempelen. Toch moet er een kleine kanttekening bij het onderzoek worden geplaatst, zo zegt Wiseman. “We bewegen de hele nacht om diverse redenen,  en deze studie heeft alleen de houding bij het in slaap vallen bestudeerd.”

Bron:

Ook interessant