Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Wie maakt ons gelukkiger? Onze partner of onze vrienden?

gelukkiger.jpg

Een goede relatie kan je heel gelukkig maken, maar fijne vriendschappen zijn ook ontzettend waardevol. Het één sluit het ander natuurlijk zeker niet uit, maar wat maakt je nou eigenlijk gelukkiger: je partner of je vrienden?

Het antwoord zal je verrassen.

Grootschalig onderzoek

Terwijl je natuurlijk heel gelukkig bent met je relatie en heel veel tijd met je partner en gezin wilt doorbrengen, is het hebben van fijne vriendschappen met wie je lief en leed deelt ook een grote geluksfactor in je leven. Om uit te zoeken of een liefdes- of vriendschapsrelatie gelukkiger maakt, startte onderzoeker Nathan Hudson er een onderzoek naar. Meer dan 400 mensen deden mee. Aan hen werd gevraagd terug te denken aan de momenten waarop ze zich heel gelukkig voelden met hun gezin en met hun vrienden.

Lees ook:
Bewezen: mensen die hun bed opmaken hebben meer seks en zijn gelukkiger

Gelukkiger met vrienden

De onderzoeksresultaten waren verrassend. Want wat bleek? Hun vrienden zorgden voor meer geluksgevoel. “Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze tijd doorbrengen met hun vrienden dan met hun romantische partners,” aldus Hudson. “Onze studie komt tot dezelfde conclusie. Een belangrijke vernieuwing aan onze studie is echter dat we statisch gecontroleerd hebben wat voor activiteiten er precies ondernomen worden wanneer mensen tijd doorbrengen met vrienden en familie.”

Onderzoek verklaart

Nu is de reden niet dat mensen liever tijd doorbrengen met hun vrienden dan familie, maar dat de dingen die ze met vrienden doen een grote rol spelen. Met vrienden onderneem je vaak sneller leuke dingen, zoals een terrasje pakken, gezellig samen naar de bioscoop gaan of andere ontspannen dingen. Met je partner en gezin ben je vaker drukker met de drukte van alledag, en daarom zouden mensen sneller een geluksgevoel aan tijd doorbrengen met vrienden overhouden. “Dit betekent dat mensen dus niet per se meer genieten van het gezelschap van vrienden,” verduidelijkt Hudson. “Mensen hebben alleen wel de neiging om meer plezierige dingen te doen als ze met hun vrienden zijn.”

Bron | Scientas
Beeld | Getty

Ook interessant