Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dit is de reden waarom vrouwen sneller sorry zeggen dan mannen

man-vrouw-sorry-verschil.jpg

Waarom zijn wij vrouwen meer geneigd om onze excuses aan te bieden dan mannen? Dat is wat onderzoeker Karina Schumann zich afvroeg. Ze deed onderzoek en kwam tot een opvallende conclusie.

Schumann deed voor de Universiteit van Waterloo onderzoek naar het verschil tussen sorry zeggen vanuit mannelijk én vrouwelijk oogpunt. Volgens haar is het woord ‘sorry’ voor veel vrouwen een stopwoordje geworden. We gebruiken het woord vaak, terwijl het helemaal niet nodig is. We beginnen bijvoorbeeld vaak een vraag door te starten met onze excuses: ‘Sorry, mag ik…?’ of wanneer we ons door een massa moeten wurmen: ‘Sorry, mag ik erlangs..?’. Mannen blijken dat volgens het onderzoek een stuk minder te doen.

Vorm van harmonie

Veel vrouwen zeggen ‘sorry’ uit een reflex, terwijl ze het niet echt menen, maar ook omdat ze zichzelf eerder wegcijferen dan het andere geslacht. “Vrouwen kiezen biologisch gezien altijd voor harmonie en verzorging. Voor de meeste vrouwen zijn excuses een manier om harmonie in stand te houden,” stelt Schumann. Volgens haar is het verschil bovendien te verklaren, doordat mannen veel minder snel het gevoel hebben dat ze iets verkeerd hebben gedaan. “Bovendien zijn mannen bang om zwak over te komen. Ze zijn minder geneigd om verantwoordelijkheid voor hun acties te nemen. Dat wil niet zeggen dat ze dat nooit doen. Wanneer mannen écht het idee hebben dat ze fout zitten, zullen ze net zo vaak sorry zeggen als vrouwen.”

Effect op je zelfvertrouwen

De angst van mannen om slap over te komen, lijkt niet geheel onterecht. Volgens het onderzoek komen mensen namelijk zwakker over door onnodig sorry te zeggen. Het leidt tot minder respect en een slechte, niet-assertieve vorm van communicatie. Zeg je vaak sorry, dan kan het ertoe leiden dat je minder vaak serieus wordt genomen wanneer je oprecht je excuses probeert te maken. En dat heeft onbewust een effect op je zelfvertrouwen. Wil je daar iets aan doen? Dan heeft Schumann nog wel een tip: “Probeer sorry te vervangen voor ‘bedankt’. Dus zegt niet: ‘sorry dat ik te laat ben’, maar ‘bedankt dat je op me heb gewacht.’”

Bron| Universiteit van Waterloo
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant