Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít is waarom sommige vrouwen verliefd worden op foute types

verliefd-worden.jpg

We kennen allemaal wel een vrouw die blijft verzuchten dat ze haar hart is verloren aan een foute man. Types die vaak te kenmerken zijn door hun ondoorgrondelijke houding, het aantrekken en afstoten tot een kunst hebben verheven en een tikje arrogant zijn. Een stuk aantrekkelijker, dan die lieve zorgzame collega die ook lonkt, maar blijkbaar niet kan overtuigen. Waar zit ‘m dat nou in? Waarom worden zoveel vrouwen verliefd op een foute man?

Liefde associëren met weerstand

Volgens filosoof Alain de Botton heeft die aantrekkingskracht tot foute mannen twee verschillende oorzaken. Veel vrouwen vallen namelijk op iemand waarvan ze al vrij snel weten dat diegene niet goed voor hen is, omdat ze liefde hebben leren associëren met weerstand. “Geschikte kandidaten, geduldige, begripvolle en betrouwbare gegadigden, wijzen ze meestal net af.” Volgens Botton komt dit voornamelijk, omdat iemand zonder gebreken niet vertrouwd voelt. “Het feit dat iemand zich moeilijk kan hechten of zich juist enorm aan je vastklampt. Je kiest voor iemand z’n wond, voor de pijn die je herkent. Een potentiële partner die wel liefdevol is wordt daardoor vaak gezien als saai. Eigenlijk voel je afkeer, omdat die persoon voor jou iets bedreigends heeft”, stelt de filosoof.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Verliefd worden op je tegenpool

Een andere oorzaak moet volgens Botton worden gezocht in het feit dat veel vrouwen verliefd worden op iemand die voldoet aan hun eigen tekortkomingen. Wanneer je zelf bijvoorbeeld altijd vrolijk bent, niet van ruzie houdt en geneigd bent om je gevoelens voor je te houden, is de kans groot dat je valt op iemand die al die dingen wel heeft. Juist omdat je die eigenschappen zelf niet kent, zorgen ze ervoor dat het een ander heel interessant maakt.

Hoe gek ben jij eigenlijk?

Gelukkig hoeft dat volgens Botton niet te betekenen dat je daardoor altijd gedoemd bent om te blijven ronddraaien in een cyclus van verlatings- en bindingsangst. Eigenlijk moet je, zodra je merkt dat iemand je opwindt, vragen: ‘Hoe gek ben jij eigenlijk? Wat zijn jouw afwijkingen?’ En vervolgens moet je uitleggen wat er allemaal niet klopt aan jou. Dat is het voordeel als je op oudere leeftijd een relatie begint: je kent jezelf beter. Als je wat ouder bent, kun je makkelijker je masker laten vallen en toegeven: Kijk, ik heb zes relaties verpest. Als ik bang ben en me kwetsbaar voel, kruip ik in mijn cocon.”

Lees ook

7 redenen waarom vrouwen verliefd worden op een crimineel

Bron| Bedrock
Beeld| iStock

Ook interessant