Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít is waarom je iemand de ene keer aantrekkelijker vindt dan de andere keer

aantrekkelijker.jpg

Voel je je de ene dag meer aangetrokken tot je partner dan de andere dag? Of vind je die ene collega meestal niet bijzonder, maar is ‘ie soms ineens woestaantrekkelijk? Volgens de wetenschap is daar een logische verklaring voor: je menstruatie.

De vrouwelijke cyclus heeft namelijk invloed op hoe je mannen waarneemt.

Onderzoek onder vrouwen

Eerder onderzoek suggereerde dat het vruchtbaarheidsniveau van de vrouw invloed heeft op hoe ze mannelijk gedrag waarneemt. Deze theorie heet de ‘good genes ovulatory shift hypotheses’ (GGOSH). Deze hypothesis werd opnieuw getest door wetenschappers van de Universiteit van Göttingen. Ze bestudeerden 157 vrouwelijke deelnemers tussen de achttien en 35 jaar oud. Ze waren allemaal hetero – het is dus nog niet bekend of deze resultaten ook opgaan voor aantrekkingskracht naar vrouwen toe – en hadden een natuurlijke, regelmatige menstruatiecyclus.

Korte of lange relatie?

De vrouwen kregen in vier verschillende experimenten verschillende video’s te zien van mannen die kennismaken met een vrouw. De deelnemers moesten extra aandacht besteden aan het gedrag van de mannen, en hem vervolgens een score geven voor hoe geschikt ze hem vonden voor een korte, vrijblijvende relatie of een serieuze relatie voor de lange termijn. Ook kregen ze andere vragen voorgeschoteld over de man, bijvoorbeeld hoe aantrekkelijk ze hem vonden.

Vruchtbaarheid en mannelijk gedrag

Hierna werd er bij de deelnemers speeksel en urinemonsters afgenomen, die vervolgens werden onderzocht om de hormoonspiegels van de vrouwen in kaart te brengen. Uit de resultaten bleek dat de GGOSH niet klopt. Vruchtbaarheid van de vrouwen had geen invloed op de manier waarop ze het gedrag van de man waarnamen. Vrijwel iedere vrouw gaf aan dat een man met flirterig gedrag geschikt was voor een korte, vrijblijvende relatie, maar niet voor een serieuze relatie. Oftewel: je bent in je vruchtbare periode niet vatbaarder voor flirterig gedrag. Toch kwam er wel een andere interessante conclusie uit het onderzoek.

Vruchtbaarheid en aantrekkingskracht

Vrouwen op hun meest vruchtbare punt (precies tussen twee menstruaties in), vonden de mannen in de video’s in het algemeen een stuk aantrekkelijker. Julia Stern, auteur van het onderzoek, zegt hierover: “De bevinding dat aantrekkelijkheid groeit in de vruchtbare periode, ongeacht het gedrag van de man, is nieuw. Het suggereert dat vrouwen meer gemotiveerd zijn een geschikte partner te vinden wanneer ze vruchtbaar zijn.” Dus dát verklaart waarom je soms met heel andere ogen naar mannen kijkt als je ongesteld bent.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant