Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom het goed is om bevriend te zijn met collega’s

collegas-werk.jpg

De kans is groot dat je ze vaker ziet dan je vriendinnen: collega’s. Het zou mooi zijn als je het goed met elkaar kunt vinden, blijkt uit onderzoek. Daar word je gelukkiger én gezonder van.

“De meeste mensen brengen meer tijd door met hun collega’s dan met familie of vrienden. Een goede relatie met collega’s is dus heel belangrijk,” zegt Robby Vanuxem, managing director van het Vlaamse recruitmentbureau Hays. Het bureau heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 65 procent van de respondenten veel waarde hecht aan vriendschap op het werk. Van de ondervraagden geeft 31 procent aan dit niet zo belangrijk te vinden. Vier procent hecht helemaal geen waarde aan vriendschap op de werkvloer, zo bericht feeling.be.

‘Minder stress’

Vriendschappen op het werk zorgen ervoor dat je gelukkiger bent. En dat heeft een positieve lichamelijke invloed, tonen diverse studies aan. Goede verhoudingen en relaties waarop je kunt rekenen zorgen er bovendien voor dat je minder las hebt van stress, zowel op het werk als daarbuiten. Daarnaast hebben ze een positief effect op je hart. Tot slot maakt elke goede vriendschap ons loyaler, creatiever en productiever. Helemaal niet verkeerd als je in je baan goede resultaten wilt bereiken.

Op je gemak

Jezelf kunnen zijn en je op je gemak voelen tijdens kantooruren is ook belangrijk. Medewerkers die een goede relatie hebben met collega’s en zich betrokken voelen bij het bedrijf, zijn gelukkiger. Ze zijn gemotiveerder en gaan minder snel op zoek naar een nieuwe baan. Bovendien piekeren gelukkige werknemers niet over het gegeven of ze wel voldoende in het team passen, want die twijfel hebben ze niet. En dat maakt ze tot productieve, geconcentreerde en gemotiveerde werknemers. Ten slotte zijn gelukkige werknemers eerder geneigd om ideeën te opperen en hun ambities te delen. Ons advies luidt dan ook: wees lief voor je collega’s. En een tip aan leidinggevenden: zorg voor een goede sfeer en wees je medewerkers dankbaar. Je team wordt er alleen maar beter, sterker en productiever van.

Tip

Wil jij ook graag een vriendschappelijke band opbouwen met je collega’s? Organiseer dan een personeelsuitje, tipt libelle.nl. Ga bijvoorbeeld  uit eten, naar een pretpark of – ook origineel – naar een escape room. Zo leer je elkaar buiten het werk kennen en kunnen er leuke vriendschappen ontstaan. Succes!

Bronnen | feeling.be, libelle.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant