Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Libelle onderzocht: 1 op de 3 vrouwen plant seks

1-op-3-vrouwen-plant-seks.jpg

Seks super belangrijk in een relatie? Nou… Voor veel vrouwen komt dit pas op de elfde plaats. Een veilig gevoel in een relatie is volgens vrouwen belangrijker dan seks. Zo blijkt uit onderzoek door onze collega’s van Libelle. Ook gaf een derde van de ondervraagde vrouwen aan de seks met haar partner te plannen. Vooral vrouwen van rond de dertig zetten seks op de agenda. 

Het rapportcijfer dat de vrouwen hun avonturen tussen de lakens toebedelen: een 7. En dat cijfer wordt er met de jaren niet beter op…

Seksrapport

Zo geven de vrouwen van 30 jaar gemiddeld een 7,8 en de vrouwen van 60 jaar en ouder een 6,5 voor hun seksleven. 13% van alle vrouwen geeft haar seksleven een onvoldoende. Wat er dan mis is? De frequentie is laag, er is een gebrek aan zin in seks, de seks is saai of eenzijdig, we hebben tijdgebrek of ziekte en fysieke beperkingen gooien roet in het eten. Ook impotentie van de partner wordt genoemd.

Vrouwen geven

Ook geeft maar liefst 75% van de vrouwen aan toe te stemmen met seks, wanneer haar partner zin heeft en zij niet. Dit doen ze om hun partner te pleasen, uit liefde of om niet teleur te stellen. Want: ‘Als ik weiger, wordt hij chagrijnig’. Deze tactiek blijkt niet altijd onder oudere generaties gehandhaafd te worden, maar ook door jongere vrouwen. Soms lijken de veranderingen van generatie op generatie dan ook niet zo groot…

85 jaar Libelle, 85 jaar vrouwen

En dit is precies waar het onderzoek van Libelle, in samenwerking met Vrouwen van Nu, om draait. Libelle bestaat dit jaar 85 jaar en viert dat onder andere met een groot jubileumonderzoek met als hoofdvraag: Wat is er de afgelopen 85 jaar veranderd voor vrouwen in Nederland? 5.500 vrouwen van 19 tot en met 91 jaar deden mee aan het onderzoek en beantwoordden vragen over toen & nu, hun lijf, relaties en werk.

Financieel onafhankelijk

Waar we wel grote verschillen zien tussen de generaties: van de huidige 70-jarigen trouwde 60% vanuit het ouderlijk huis, tegenover 4% van de 40-jarigen. Ook stelt 66% van de 70-jarigen dat het hebben van een baan vrouwen gelukkiger maakt. Terwijl een kleinere groep – 50% – van de dertigjarigen hier ook zo over denkt. Vrouwen die in de zeventig zijn, hechten bovendien veel meer waarde aan financiële onafhankelijkheid dan hun seksegenoten van 40.

Carla Wijers van Vrouwen van Nu begrijpt dat wel. “Het had sommige vrouwen de vrijheid gegeven wél uit hun ongelukkige huwelijk te stappen. Maar ze zien ook in hun omgeving wat het betekent wanneer je weduwe wordt of gaat scheiden, hoe kwetsbaar vrouwen dan zijn. Zeker vrouwen met kinderen. Als je er alleen voor komt te staan, dan zit je zó onder de armoedegrens.”

Speciaal jubileumnummer

Weten hoe vrouwen denken over hun lijf? Of het verhaal van Grietje (nu 72) lezen die destijds als één van de eerste moeders haar kind naar de crèche bracht? “Het commentaar was niet van de lucht. Als moeder hoorde je thuis te blijven bij je kinderen. Zo was dat in die tijd…”

Het hele onderzoek lees je in het speciale jubileumnummer van Libelle dat vanaf donderdag 11 april in de winkel ligt. Extra leuk: bij aankoop van deze editie krijg je een remake van de allereerste Libelle cadeau! De inhoud van dit nummer is geheel vertaald naar de huidige tijdsgeest en heeft zangeres Edsilia Rombley op de cover. En natuurlijk horen bij een verjaardag mooie cadeaus, dus verwent Libelle haar lezers met heel veel cadeaus!

Lees ook: Relatietherapie: ‘Ik vind seks en een orgasme soms een heel gedoe’

Libelle jubileum 85

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Libelle

Ook interessant