Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Opmerkelijk: vrouwen kiezen vaak voor een partner die lijkt op hun broer

vrouwen-kiezen-vaak-partner-die-lijkt-op-broer.jpg

Heb je een broer? Het klinkt misschien gek, maar vergelijk ‘m maar eens met je partner. De kans is groot dat je overeenkomsten ziet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen vaak kiezen voor een partner die lijkt op hun eigen broer. We leggen je uit hoe dat komt. 

Heb je geen broer? Kijk dan maar eens naar een oude foto van je vader. 

Vrouwen kiezen vaak voor een partner die lijkt op hun broer

In het onderzoek gepubliceerd in het Evolution and Human Behaviour Journal werden vrijwilligers gevraagd om een foto van hun broer en (mannelijke) partner op te sturen. Aan de andere deelnemers in het onderzoek werd de foto van de broer en de foto’s van vier andere mannen getoond. Van die vier mannen was een de echte partner van de vrouw. Aan de deelnemers de werd gevraagd om te kiezen wie van de vier mannen het meest op de broer leek. En die uitslag kun je waarschijnlijk wel raden: de meeste mensen vonden de broer het meest op de partner lijken.

Geen toeval

Hoewel de kans één op vier was dat de deelnemers natuurlijk voor de partner zouden kiezen, hielden de onderzoekers hier in de eindresultaten wel rekening mee. Volgens hun berekeningen had het niet met toeval te maken, maar koos de meerderheid echt voor de partner als meest overeenkomend gezicht met de broer van de vrouw. 

Lees ook: Wie maakt ons gelukkiger? Onze partner of onze vrienden?

Een bekend gezicht

Het klinkt misschien een beetje vreemd dat vrouwen graag een partner kiezen die op hun broer lijkt, maar daar is een reden voor. Volgens hoofdonderzoeker Tamsin Saxton komt dat omdat we voor herkenbaarheid vallen. Uit een ander onderzoek bleek al dat we vaak iemand kiezen die op een van onze eigen ouders lijkt. Heb je geen broer? Kijk dan dus maar eens naar een foto van je vader van vroeger. Grote kans dat je gelijkenissen ziet. Overigens gaat het niet alleen om uiterlijke kenmerken, maar vallen we ook op herkenning op het gebied van innerlijk en interesses. Ben je bijvoorbeeld opgegroeid met een bepaald muziekgenre waar je ouders dol op zijn, dan zal je sneller vallen op iemand met diezelfde muzieksmaak, legt Tamsin uit. En ook als je vader of broer bijvoorbeeld hele goede humor heeft of heel zorgzaam is, is de kans groot dat je dat ook in je partner zoekt.

Bron | Famme
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant