Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom een gestrande vriendschap erger kan voelen dan een verbroken relatie

vriendschap-relatie-breuk.jpg

De liefde van je vrienden sleept je overal doorheen. De liefde van vrienden helpt altijd, zelfs al heb je er maar een. Ja, we vallen emotioneel met de deur in huis.

Willeke Alberti vatte in haar nummer De liefde van je vrienden al heel mooi de waarde van vriendschap samen. En misschien betekent die wel meer voor je dan je denkt. Dat bevestigt een expert nu, door uit te leggen waarom een vriendschap zien stranden je net zo verdrietig kan maken als een relatiebreuk – misschien nog wel verdrietiger.

Onverwacht verdriet

Na een relatiebreuk zetten we ons schrap voor het maanden- of zelfs jarenlange verdriet dat we ervan kunnen hebben. Je weet wel: een gebroken hart. Maar volgens psychotherapeute Marni Feuerman kan een beëindigde vriendschap net zoveel verdriet opleveren, vertelt ze aan Time. “Je zult door een soort rouwproces heen gaan, en dat is oké. Als je denkt dat je je vriendschap niet meer kunt redden, is het prima om daarom te rouwen.”

Waarom qua verdriet een beëindigde vriendschap gelijkstaat aan een gebroken liefdesrelatie? Nou, hoe ouder je wordt, hoe meer waarde vriendschappen voor je gaan hebben, blijkt uit onderzoek. Diezelfde onderzoekers concludeerden dat hechte vriendschappen meer invloed kunnen hebben op je (mentale) gezondheid dan de band met je familie. Dus ja, het is best logisch als je je flink ellendig voelt als jij en een vriend(in) uit elkaar groeien door verschillende leefstijlen of ruzie.

Verwarrende vriendschap

“Er wordt gedacht dat vriendschappen onderhouden gemakkelijk zou moeten zijn voor volwassenen, maar dat is dus niet zo voor veel mensen,” vult therapeute Miriam Kirmayer aan. Bij een vriendschap die niet meer zo lekker loopt, is er geen definitief ‘we gaan scheiden’ of ‘het is uit’. Nee, degene die aanvoelt dat het niet meer zo klikt om wat voor reden dan ook, laat het vaak stilletjes doodbloeden. En dat kan ontzettend kwetsend en verwarrend voor de ander zijn. “Mensen hebben dan vaak het idee dat zíj iets fout hebben gedaan,” zegt Miriam.

Maar geforceerd vrienden blijven, dat doet geen mens goed. Voel je je boos, verdrietig, eenzaam en/of nerveus als je die voormalige vriend of vriendin weer ziet? Zodra je die emoties accepteert en beseft dat ze normaal zijn, help je jezelf al met het rouwproces, adviseert Marni. En als je blijft openstaan voor nieuwe contacten, vliegt er misschien zomaar een nieuwe ‘bff’ je leven binnen, die dezelfde verwachtingen van een vriendschap heeft als jij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Time
Beeld | ANP

Ook interessant