Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít betekent het volgens een psycholoog als je ineens verliefd bent op een ander

dit-betekent-het-volgens-een-psycholoog-als-je-ineens-verliefd-bent-op-een-ander.jpg

Opeens verliefd op een ander: verontrustend of mag je daar stiekem ook wel van genieten? En de verleiding van vreemdgaan: is die te weerstaan? Dat vroegen we aan psycholoog Angela Koolmees. Zij ziet geregeld mensen in haar praktijk die hiermee worstelen.

“Een verliefdheid overkomt je, maar hoe je er vervolgens mee omgaat is aan jou.”

Aandacht

Als je een lange relatie hebt, kán het je zo overkomen: je wordt verliefd op een ander. Is zo’n verliefdheid onschuldig of een teken dat je relatie niet goed zit? “Het valt me op dat vrouwen zich vaak aangetrokken voelen tot een ander als diegene bijvoorbeeld luistert en aandacht geeft,” zegt psycholoog Angela Koolmees. “Dat zijn zaken die kunnen veranderen in een langdurige relatie. Je wordt als meer vanzelfsprekend gezien door je partner en die aandacht en dat echte luisterende oor is er niet meer of nauwelijks. Ook complimentjes worden in het algemeen minder in een lange relatie. Opeens kun je dan beseffen dat je dat mist.”

Grote verandering

Ook een grote verandering in iemands leven, zoals het moment dat de kinderen het huis uit gaan of het verliezen van je baan, kan volgens de psychologe een trigger zijn voor verliefdheid op een ander. “Een grote verandering zet alles op losse schroeven, het roept zingevingsvragen op. Het vraagt aanpassing en in dat proces van aanpassen ga je je afvragen of je leven nog zo is als je zou willen. Door zo’n levensgebeurtenis kun je minder goed in je vel komen te zitten, waardoor je meer behoefte hebt aan begrip en aandacht. Als je dat niet of onvoldoende krijgt, staat de deur meer open voor een ander die je dit wel geeft.”

Balans

Volgens Angela Koolmees kan verliefdheid op een ander inderdaad betekenen dat je niet tevreden bent met de relatie zoals die is. “Het kan zijn dat de balans niet goed is. Dat kan een tekort aan wederzijds begrip en communicatie zijn, maar ook iets heel praktisch zoals de verdeling van de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen. Ook kun je vastzitten in patronen die altijd goed hebben gewerkt, maar nu niet meer. Bijvoorbeeld de manier van op vakantie gaan en hoe de weekenden worden besteed. Ideeën over de toekomst kunnen in de loop der jaren ook veranderen.”

Onschuldig?

Genoeg redenen om verliefd te worden op een ander dus. Maar kan het ook niet gewoon onschuldig zijn? Je bent immers een mens van vlees en bloed. Het is niet heel raar dat je je weleens aangetrokken voelt tot een ander. Zolang je die verliefdheid niet consumeert is er niets aan de hand. Toch? “Het gevoel van verliefdheid op zich kan al heel prettig zijn,” legt Koolmees uit. “Als je geniet van dat gevoel, is er niets mis mee en kan het zelfs stimulerend werken voor je relatie. Je voelt je immers beter, straalt meer en dat straal je weer af op je omgeving en op je huidige partner.

Je kunt verliefdheid ook zien als iets wat je helpt in je ontwikkeling. Vraag je bijvoorbeeld af wat het is dat je zo verliefd maakt. Heeft die ander een eigenschap die je zelf wilt ontwikkelen? Stapt hij bijvoorbeeld heel onverschrokken op situaties af of is hij heel makkelijk in de omgang, en ga jij liever met bekenden om? Of geeft hij je iets wat je mist in je huidige relatie, bijvoorbeeld aandacht, waardering of het ondernemen van
nieuwe dingen? Het zijn signalen waar je iets mee kunt doen in je huidige relatie.”

Lees ook: Is praten met je partner lastig? Zó voer je alsnog een goed gesprek

Verleiding

Maar oh la la: de verleiding is soms wel héél moeilijk te weerstaan. Als je verliefd bent, wil je maar één ding: bij die ander zijn en diegene aanraken. Hoe kun je daarmee omgaan? “Veel mensen denken dat het gras groener is aan de overkant. En dat ze de gevoelens die ze hebben héél serieus moeten nemen. Een verliefdheid overkomt je, maar hoe je er vervolgens mee omgaat is aan jou. Het hoeft echt niet het einde van je huwelijk of lange relatie te betekenen.”

Koolmees adviseert dan ook om de lading voor jezelf weg te nemen. “Allereerst is het belangrijk dat je je bewust wordt van die verliefdheid en wat het is dat je zo aantrekt in die ander. Bedenk: vaak gaat de aandacht bij verliefdheid wat weg van de huidige partner die in een minder gunstig licht komt te staan en degene op wie de verliefdheid gericht is komt juist in een heel gunstig licht te staan. Je hormonen slaan op hol en dat heeft invloed op gevoel, gedachten en kan ook je handelingen beïnvloeden.

Signaal

Realiseer je: het gras is niet groener aan de overkant, maar het is groen waar je het water geeft. Zie de verliefdheid als een signaal om aan het werk te gaan in je eigen relatie en met je eigen partner. Zolang je de verliefdheid niet consumeert, hoef je het ook niet per se aan je partner te vertellen. Het kan een reactie van jaloersheid en onzekerheid geven en daarmee geef je de verliefdheid juist een extra lading. Samen werken aan de relatie zorgt er al voor dat er geen of minder aandacht gaat naar de ander en dan kan de verliefdheid uitdoven. Concreet alle contact verbreken met de ander kan ook goed helpen, zowel in real life als op social media.”

Koolmees legt haar cliënten vragen voor als: waarop werd je verliefd bij je huidige partner? Welke verwachtingen zijn er, welke hoop heb je? Vaak is er namelijk ook de hoop om tot de ander door te dringen en gaat het niet per se om een ander of om weggaan. Gezien en gehoord worden is in een relatie enorm belangrijk en verliefdheid kan je hiervan bewust maken. Het kan ervoor zorgen dat het een manier is om die aandacht te krijgen van de huidige partner.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

M29

Dit artikel was onderdeel van een reportage die eerder verscheen in Margriet 2020-29/30. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Tekst | Nathalie de Graaf
Beeld | iStock

Ook interessant