Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

We vallen vaak op iemand die op ons lijkt, blijkt uit onderzoek

walk-by-the-beach.jpg

Iedereen zegt wel een bepaald type te hebben. Blond, lang, baard, donkere ogen… Maar waar komt deze voorkeur eigenlijk vandaan? Wetenschappers van de Universiteit van Toronto deden er onderzoek naar.

Hieruit blijkt dat deze ‘types’ toch vaak iets meer zijn dan slechts uiterlijke voorkeuren.

Liefdeslevens onder de loep

De wetenschappers deden een grootschalig onderzoek om te ontdekken waarom we op bepaalde mensen vallen. Ze volgden daarvoor de 9 jaar lang de liefdeslevens van 12.000 mensen. Ieder jaar werden de deelnemers en hun partners geïnterviewd over hun relatie. Dit alles om te achterhalen wat de persoonlijkheden van de deelnemers waren en hoe ze zich in relaties gedroegen.

Gemeenschappelijke karaktertrekken

Uit dit onderzoek bleek dat we wel degelijk een bepaald type hebben. De verschillende partners van één persoon hadden vaak allemaal een belangrijke karaktertrek gemeen. Dit werd met name gebaseerd op hoe de deelnemers hun liefjes omschreven. Dit konden dingen zijn als mijn partner is geduldig of ambitieus.

Ideale levenspartner

Vaak kiezen we iemand met dezelfde karaktertrekken of uiterlijke kenmerken als wijzelf. Klinkt misschien een beetje gek, maar er is een simpele verklaring voor. Van jongs af aan begin je je al (onbewust) een beeld te vormen van hoe je ideale levenspartner eruit zal zien. Dit wordt deels bepaald door je genen, maar ook door alle ervaringen die je opdoet.

Veilig gevoel

Veel van deze ervaringen doe je op met je familie. Je wordt beïnvloed door hun karakters én uiterlijk. En vanzelfsprekend lijkt je familie vaak op jou. Omdat je je veilig voelt bij je familie, of dingen die herkenbaar zijn, word je sneller verliefd op iemand met gemeenschappelijke karaktertrekken of uiterlijke kenmerken. Je valt dus niet persé op iemand die lijkt op jouzelf, maar op de mensen die dicht bij je staan. Dat is dan eigenlijk wel weer een heel mooi idee.

Bron | Hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant