Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Van een optocht tot ontbijt op bed: zó vieren ze Vaderdag in andere landen

van-een-optocht-tot-ontbijt-op-bed-zo-vieren-ze-vaderdag-in-andere-landen.jpg

Vaderdag wordt in Nederland heel anders gevierd dan in andere landen. Terwijl wij het hier vieren met veel cadeaus en kaarten, zijn er zelfs landen waar een optocht gehouden wordt of waar alleen een ontbijt op bed heel normaal is.

Wij zetten de meest bijzondere tradities op een rijtje.

1. Farsdag in Scandinavië

In de Scandinavische landen vieren ze Vaderdag altijd op de tweede zondag in november. De feestdag voor vaders maakte hier zijn ingang in de jaren ’30 en staat sindsdien bekend als de dag dat kinderen een ontbijt op bed regelen voor hun vader.

2. Grundlovsdag in Denemarken

Vaderdag in Denemarken wordt op dezelfde dag gevierd als de nationale Dag van de Grondwet, namelijk op 5 juni. In Denemarken is het traditie om vaders een cadeau te geven in de vorm van alcoholische dranken zoals bier of wijn. Ook chocolade, een diner of een ‘ervaringspakket’ wordt er cadeau gedaan. Een ervaringspakket is een pakket met handige dingen die een vader goed kan gebruiken, zoals een leesbril of een extra paar sokken.

3. Tėvo diena in Litouwen

In Litouwen valt Vaderdag in het eerste weekend van juni en trekken families erop uit om met het hele gezin activiteiten te gaan doen. Daarbij komen families ook samen en geven ze een groot diner. Vaderdag is in Litouwen dus niet alleen gericht op vaders, maar op het hele gezin.

4. Pappendag in Luxemburg

Vaderdag in Luxemburg wordt altijd op de eerste zondag in oktober gevierd. Ook hier verwennen ze de man van het huis met standaard cadeau’s, maar zijn er ook activiteiten en evenementen gepland waar je met het hele gezin naartoe kunt.

5. Vatertag in Duitsland

Vaderdag wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Het heeft in verschillende regio’s een andere naam, maar veelvoorkomende zijn ‘Männertag (mannendag) of Herrentag (herendag). In sommige steden is er een optocht om alle vaders te eren en gebruiken de mannen in Duitsland het als excuus om dronken te worden.

6. Fathersday in Australië

Down under vieren ze Vaderdag op de eerste zondag van september. De reden dat ze hiervoor gekozen hebben, is omdat de feestdag anders te dicht op Moederdag was en bedrijven te weinig tijd hadden om Vaderdag te promoten. Naast dat kinderen cadeaus geven aan vaders of vaderfiguren, worden ook hier evenementen georganiseerd die in het teken staan van mannen en vaders.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Beleven.org
Beeld | iStock

Ook interessant