Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Na zóveel uur samen kun je iemand een vriend(in) noemen

na-zoveel-uur-samen-kun-je-iemand-een-vriendin-noemen.jpg

Het vormen van een hechte vriendschap heeft een belangrijke vereiste: tijd. Beste vrienden word je niet van de ene op de andere dag, daar moet je tijd en moeite in steken. Maar na hoeveel uur samen kun je iemand nu echt tot een vriend(in) rekenen?

En spelen er nog andere belangrijke factoren mee?

Vriendschap vormen

Zoals Aristoteles ooit zei: ‘een vriendschap vormen kost tijd, maar de wens voor een vriendschap ontstaat veel sneller.’ Je weet misschien na een paar minuten al of iemand potentieel een vriend(in) van je kan worden. Maar wil je dat die vriendschap er echt komt, dan zul je tijd moeten investeren.

Onderzoek naar vriendschappen

Hoeveel tijd dat dan is? Wetenschappers van de Universiteit van Kansas onderzochten dit door 355 volwassenen, die in de afgelopen zes maanden verhuisd waren, te ondervragen. Ze deden hetzelfde met eerstejaars studenten die nog niemand op hun nieuwe universiteit kenden. De onderzoekers ondervroegen hen over kennissen die ze hadden gemaakt, hoeveel tijd ze met deze personen doorbrachten, en op wat voor manier. Enkele weken later vroegen ze dit opnieuw, om te kijken hoe deze relaties zich hadden ontwikkeld.

Een vriendschap heeft tijd nodig

Het doel van dit onderzoek was om momenten te vinden die bepalend waren voor het vormen van relaties. Uit de resultaten bleek dat het tussen de veertig en zestig uur duurt om iemand als ‘gewone’ vriend(in) te gaan zien. Goede vrienden word je pas na tachtig tot honderd uur, en beste vrienden na meer dan tweehonderd uur. Als je gemiddeld per week zo’n vier uur met een persoon doorbrengt, dan kun je elkaar dus pas na bijna een jaar een beste vriend(in) noemen.

Tijd is niet alles

Tijd is echter niet het enige dat meespeelt bij het vormen van vriendschappen. Je kunt nog zoveel tijd met iemand doorbrengen, als de klik er niet is, zal er nooit een vriendschap ontstaan. Kijk maar eens naar je collega’s: die zie je misschien wel vaker dan wie dan ook, maar zul je lang niet allemaal een goede vriend noemen. Het heeft dus ook een heleboel te maken met hoé je de tijd met iemand doorbrengt.

Andere factoren

De belangrijkste factoren voor het vormen van een vriendschap zijn volgens het onderzoek: grapjes maken, diepe gesprekken voeren, en interesse in elkaars leven tonen. Vooral dat laatste is belangrijk. Wanneer je naar iemand’s leven vraagt, dan zeg je eigenlijk: ik wil graag dat jouw leven een onderdeel wordt van de relatie die wij samen hebben. Op werk blijven dit soort gesprekken vaak oppervlakkig. Als je de klik wél met iemand voelt, merk je dit al snel. En het enige wat je dan nog hoeft te doen is tijd investeren.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant