Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

5 tips om op volwassen leeftijd nieuwe vrienden te maken

vrienden-maken-volwassen-leeftijd.jpg

Tijdens je studie, in het koffietentje waar je werkte of wekelijks bij het uitgaan. Waar nieuwe vriendschappen je vroeger kwamen aanwaaien, leek het wel, komen dit soort spontane ontmoetingen op volwassen leeftijd een stuk minder vaak voor.

Hoewel het moeilijk of misschien zelfs onmogelijk lijkt om nieuwe vrienden te maken, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Met de tips van de Britse Barbara Bloomfield, relatietherapeute en schrijfster van The friendship cure wordt het een stuk gemakkelijker.

1. Wees openminded

Waarschijnlijk ga je al gauw op zoek naar nieuwe vrienden die dezelfde interesses hebben als jij. Maar eigenlijk is het een veel beter idee om eens buiten dat geijkte pad te treden. “Mensen met wie je op het eerste gezicht weinig gemeen hebt, kunnen voor een verrassend fris perspectief zorgen, ” zegt Barbara Bloomfield tegen independent.co.uk. “Daardoor kom je waarschijnlijk op plekken waar je nog niet eerder bent geweest.” En daar kun je óók weer interessante vriendschappen opdoen.

2. Zoek vrienden dicht bij huis

Heb je het idee dat je iedereen die in hetzelfde dorp woont als jij al kent? De kans is klein dat je al die mensen ook écht kent; hoe vaak heb je die ‘buurvrouw‘ die aan het eind van de straat woont nu daadwerkelijk gesproken? “Nodig haar eens uit voor een drankje,” adviseert de relatiedeskundige. “Heb je collega’s met wie je na werktijk kunt afspreken om ze persoonlijk(er) te leren kennen? Een vriend van je partner of een zus van een vriendin die je altijd al aardig hebt gevonden? Maak gebruik van de relaties die je al hebt. Het is een gemakkelijke manier om nieuwe vriendschappen te sluiten.”

3. Zet een eerste stap

Ben je bang om afgewezen te worden? Probeer je over die angst heen te zetten en heb de moed om een eerste stap te zetten. “Als je het gevoel hebt dat je het goed met iemand kunt vinden, spreek diegene dan aan en stel voor om samen een koffie of een wijntje te gaan drinken,” moedigt de relatietherapeute aan. Natuurlijk bestaat de kans dat iemand nee zegt, maar volgens Bloomfield zullen de meeste mensen het alleen maar waarderen dat je het aan hen vraagt.

4. Vertel iets persoonlijks

Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele persoonlijke leven inclusief de nodige problemen op tafel te gooien. Maar door meteen al wat over jezelf en je privéleven te vertellen, voorkom je dat er een bepaalde afstand ontstaat. “Je kunt het zien als een soort shortcut om meteen open over van alles en nog wat te kunnen praten,” aldus Barbara. “Op die manier zul je je veel sneller met iemand verbonden voelen en een hechte vriendschap kunnen opbouwen.”

5. Speciale vriendenplatforms

Vind je het toch best spannend om in het echt op iemand af te stappen, omdat je geen idee hebt of de ander er wel op zit te wachten? Er bestaan ook platforms die speciaal gericht zijn op het ontmoeten van nieuwe mensen; daar vind je dus ook uitsluitend mensen die toe zijn aan frisse vriendschappen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Margriet Vriendinnen? Leer gezellige vrouwen kennen die in de buurt wonen en ga er samen op uit. Wie weet wat voor moois daaruit kan opbloeien!

Bron | hln.be, independent.co.uk
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk en interessant om te lezen

Ook interessant