Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zó lang duurt het volgens relatie-experts om over je ex heen te komen

tijd-over-ex-heen-volgens-relatie-experts.jpg

Of je nu degene bent die wordt verlaten of er juist een punt achter zet. Als je relatie strandt, komen daar hoe dan ook de nodige emoties bij kijken. Een deel van je leven valt weg en het kan best wat tijd kosten tot je over je ex heen bent. Maar hoelang dan precies? Relatie-experts doen het uit de doeken.

Hoeveel tijd je nodig hebt om een relatiebreuk te verwerken, verschilt natuurlijk per persoon. Toch zijn er volgens deskundigen wel een aantal standaarden waar we ons aan kunnen vasthouden. “Sommige mensen kennen misschien wel de regel dat je de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen,” aldus Kat Haselkorn tegenover elitedaily.com. Ben je dus een jaar samen geweest met je partner, dan kost het een halfjaar voordat hij of zij helemaal uit je systeem is. “Voor sommige mensen kan zo’n regel helpen om hun leven weer structuur en helderheid te geven. Maar voor veel anderen is er helaas geen exacte tijdsduur op te plakken,” legt deze professionele matchmaker uit Amerika uit.

Punt uit

Als jij degene bent die de relatie hebt verbroken, is de kans groot dat je minder tijd nodig hebt om over je ex heen te komen. “Meestal heb je dan al iets meer tijd gehad om te wennen aan het idee dat je geen koppel meer vormt met je partner,” aldus de relatie-expert. “Een breuk is in het begin nooit makkelijk, maar je hebt wel het voordeel dat je al een paar stappen verder bent dan je partner die onverwacht een relatiebreuk op zijn of haar bordje krijgt.”

Opnieuw verliefd

Datingcoach en relatietherapeute Samantha Burns voegt hieraan toe dat het misschien zelfs niet lang duurt tot je opnieuw de liefde vindt wanneer je zelf een punt achter de relatie zet. “Degene die de stap heeft gezet, heeft waarschijnlijk al maanden kunnen wennen aan de nieuwe situatie,” zegt de Amerikaanse. “Hierdoor is hij of zij al veel verder in het genezingsproces en in sommige gevallen zelfs al klaar om verder te gaan met een ander tegen de tijd dat het daadwerkelijk uit is.”

Of je je daar schuldig over zou moeten voelen? “Al wil je meteen nadat je uit elkaar bent gegaan een Tinderprofiel aanmaken. Dat is helemaal niets om voor te schamen,” vindt Burns. “Het kan zelfs precies zijn wat je nodig hebt om het hoofdstuk met je ex af te sluiten en verder te gaan met je leven.”

Tijd voor jezelf

Maar of je nu degene bent die zegt dat het genoeg is of degene die het overkomt: “Ieder hart breekt en geneest op een eigen, unieke manier,” benadrukt Haselkorn. “Er bestaat dus ook geen goede of foute manier om met een relatiebreuk om te gaan. Luister vooral naar je eigen behoeften. Kun je je niet voorstellen dat je ooit nog gaat daten? Neem dan wat tijd voor jezelf. Ontdek wie je bent en wat je wilt in het leven. Misschien kost het maanden of zelfs jaren, maar tijd heelt echt alle wonden.”

Ooit komt het goed

Hiermee neemt de relatie-expert de zorg weg dat je nooit over iemand heen zou kunnen komen. Volgens haar komt er altijd een dag dat je weer verliefd kunt worden. Hoeveel pijn en verdriet je ook hebt gehad en doorgemaakt. “Doe wat het best voelt en gun jezelf de ruimte. Of dat nu een dag, drie weken, zes maanden of twee jaar is. Het hoeft niet nu of morgen. Maar ooit.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant