Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Singles opgelet: door taalfouten lijk je minder aantrekkelijk

bewezen-door-taalfouten-lijk-je-minder-aantrekkelijk.jpg

Maak je gebruik van een dating-app? Let dan goed op dat je geen taalfouten maakt. Je dénkt misschien dat die kleine typo geen verschil maakt, maar uit onderzoek blijkt dat taalfouten ervoor zorgen dat je écht minder aantrekkelijk lijkt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt, als je op zoek bent naar een leuke date of misschien wel je toekomstige geliefde...

En blijkbaar worden er een hoop fouten gemaakt. Het gaat voornamelijk om dt-fouten, het spellen van ‘me’ in plaats van ‘mijn’ en andere ‘standaard’ typfouten.

Het onderzoek

De Tilburg University onderzocht wat de invloed van taalfouten is op iemands datingprofiel en welke indruk dat op iemand achterlaat. Hiervoor werden 12.000 datingprofielen van verschillende websites en apps met elkaar vergeleken. Ook lieten de onderzoekers verschillende nepprofielen zien aan daters. Een deel van deze profielen bevat taalfouten, terwijl het andere gedeelte helemaal foutloos was.

Slordig en minder intelligent

En wat bleek? Een derde van de daters viel de fouten helemaal niet op, maar veruit de meeste deelnemers zagen de fouten wel. En dat heeft grote gevolgen: zij vinden dat taal- en grammaticale fouten invloed hebben op iemands aantrekkelijkheid en karakter. Het maken van typfouten wordt geassocieerd met slordigheid. En daarnaast komt iemand die grammaticale fouten maakt volgens de deelnemers ook nog eens minder intelligent over. Ook zorgen taalfouten ervoor dat mensen slechter denken over iemands persoonlijkheid, blijkt uit deze studie.

Lees ook:
Wat zou jij doen? Als je weer wilt daten op je zeventigste

Taalfouten hebben bijna altijd impact

Daarnaast keken de onderzoekers naar de oogbewegingen van mensen die een datingprofiel bekeken. Hieraan konden ze zien hoe belangrijk het stuk tekst is op iemands datingprofiel. De meeste mensen keken eerst naar de foto, maar de aandacht bleef daarna vaak langer hangen op de tekst. Je uiterlijk blijkt dus maar weinig invloed te hebben op de aandacht die naar de tekst uitgaat. Kortom: het maakt niet uit hoe aantrekkelijk je bent, want taalfouten hebben bijna altijd impact en worden je óók dan niet vergeven.

Zo maak je van jouw profiel een succes

Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw datingprofiel een succes wordt? Het is belangrijk om aandacht te besteden aan zowel de foto als de tekst die je erbij zet, want mensen kijken beide dingen. Zorg daarnaast voor een goede omschrijving van jezelf en het woordgebruik waarmee je dat doet.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.


Ook interessant