Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom social media een break-up nog véél moeilijker maken

waarom-social-media-een-break-up-nog-veel-moeilijker-maken.jpg

Als je relatie sneuvelt is dat meestal natuurlijk enorm verdrietig. Maar social media kunnen zo’n break-up nog een stuk lastiger maken, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het wordt namelijk steeds moeilijker om die ex online niet tegen te komen.

Ondanks blokkeren, ontvrienden en ontvolgen is het nog steeds heel lastig om je ex-partner helemaal van social media te verwijderen.  

Ex-partner op Facebook

Een Facebook-herinnering met vakantiefoto’s of een notificatie dat jouw ex weer een nieuw partner heeft, zijn wel de laatste dingen waar je op zit te wachten na een break-up. Als je vaak online bent is het bijna onmogelijk om die momenten te ontlopen. Dat blijkt ook uit het onderzoek: elke deelnemer werd in de eerste anderhalf jaar nog regelmatig herinnerd aan hun eerdere relatie. Zelfs mensen die hun ex op élk mogelijk platform geblokkeerd en verwijderd hebben, kunnen niet om hun ex-partner heen. En zo’n social media-post kan emotioneel gezien steeds weer voor een klap zorgen, vooral als de break-up nog erg recent is.

Algoritmes

Volgens de onderzoekers komt dat hoogstwaarschijnlijk door algoritmes, die er voor gemaakt zijn om ons de artikelen, mensen en berichten te laten zien, waarvan Facebook denkt dat wij ze willen zien. Dat is gebaseerd op dingen die wij liken, mensen waarmee we veel praten of links waar we op klikken. Omdat je eerder waarschijnlijk regelmatig online contact had met je ex-partner, reageerde op zijn of haar berichten en foto’s leuk vond, denkt Facebook nog steeds dat je graag contact met die persoon wilt. Én met zijn of haar familie, vrienden en kennissen. Voor een tijd, na jullie laatste contact, zal dit waarschijnlijk dus nog regelmatig langskomen, tot je meer begint te praten, reageren of liken bij anderen.

Lees ook: Dit is de reden dat er nu veel meer relaties sneuvelen dan vroeger

Uitloggen

Het beste advies volgens de onderzoekers? Even uitloggen van al je social media accounts en met je vrienden afspreken in een cafeetje of bij je thuis op de bank. Pas als je écht over je relatie heen bent, is het verstandig weer social media te gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant