Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom het snurken van je partner bewezen slecht voor je is

waarom-het-snurken-van-je-partner-bewezen-slecht-voor-je-is.jpg

Een snurkende partner kan je ’s nachts wakker maken én ervoor zorgen dat je niet meer in slaap valt. Maar als iemand naast je ligt te snurken is dat niet alleen vervelend, het is ook nog eens bewezen slecht voor je gezondheid.

Een aantal recent gepubliceerde artikelen stelt dat de schade van het slapen naast een snurker van langdurige aard kan zijn.

Snurken

Volgens de British Snoring & Sleep Apnea Association hebben zo’n 20 miljoen Britten minder slaap door hun snurkende partner. De app Sleep Cycle beweert dat 52 procent van de vrouwen weleens wakker is geworden door een snurkende partner. En een studie van de Queens University Canada (uit 2003, maar toch nog steeds opvallend) stelt dat vier partners van heftige snurkers zelfs tekenen hadden van slechter gehoor, waarbij het oor het dichtst bij de snurker er het slechtst aan toe was.

Herrie

Daarnaast stelt een studie van het Imperial Collega of Science in Londen, dat de relatie tussen herrie (voor mensen die dichtbij luidruchtige wegen woonden) en levensverwachting analyseerde, dat lange blootstelling aan herrie een licht verhoogde kans op een hartaandoening of beroerte bij oudere mensen kan zorgen.

Verhoogde bloeddruk

Weer een andere, oudere studie, liet zien dat je bloeddruk net zo verhoogd kon zijn tijdens het slapen naast een snurkende partner als dat het zou zijn als je een laagvliegend vliegtuig hoort overvliegen. Als je je bedenkt dat een hoge bloeddruk ook een risicofactor is voor hartaandoeningen, beroertes, dementie, nieraandoeningen en eigenlijk je hele lijf, is dat niet zo best.

Emotionele schade

Al deze studies tonen dus eigenlijk aan dat het slapen naast een snurker je een aantal levensjaren zou kunnen kosten. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele schade die het kan hebben. Hoeveel je ook van je wederhelft houdt, het is moeilijk om het níet rot te vinden als je wakker ligt, ook al weet je dat ze er niks aan kunnen doen.

Slaapapneu

Maar dat betekent niet dat alleen degene naast de snurker risico’s loopt vanwege het slaapgebrek. Snurken kan namelijk wijzen op slaapapneu; een gevaarlijke toestand waarin je ademhaling stopt terwijl je slaapt. Dit komt het meest voor bij (zwaarlijvige) mannen, vaker dan bij vrouwen. Het is vaker de partner – die wakker ligt – dan de persoon zelf die slaapapneu opmerkt.

Lees ook
Dít is waarom je slaapapneu zo snel mogelijk moet behandelen

Bezoek de huisarts

Heb je een partner die hevig snurkt? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts om op slaapapneu testen. Het kan de gezondheid van je partner helpen en – als de dokter het snurken kan verlichten of verminderen – is dat ook veel beter voor jou.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Cosmopolitan UK
Beeld | Getty Images

Ook interessant