Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Wat een slechte relatie met je kan doen

slechterelatie.jpg

Een goede relatie heeft een positieve invloed op je gezondheid. Maar wat als je een slechte relatie hebt? Wat voor effect heeft dát op je gezondheid?

Nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het blad Emotions, en dat maar liefst twintig jaar in beslag nam, heeft een aantal opvallende resultaten opgeleverd. Zo kwam naar voren dat mensen die vaak woedend zijn, een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk. En mensen die afstandelijk zijn, moeten op hun rug letten.

Onderzoek

Voor het onderzoek volgden psychologen van de Northwestern University in Illinois gedurende twintig jaar 156 stellen. Naast het invullen van vragenlijsten over hun fysieke gezondheid, moesten de stellen elke vijf jaar naar de kliniek, waar ze in een kamer plaatsnamen om te praten over hun dagelijkse bezigheden, hun hobby’s of activiteiten die ze samen hadden ondernomen. Vervolgens werd hen gevraagd om te praten over onderwerpen als seks, geld of opvoeding, die reden kunnen geven tot conflicten.

Lees ook: 3 ingrediënten voor een succesvolle relatie

Signalen

Verborgen camera’s namen hen tijdens die gesprekken op. De beelden werden later door de onderzoekers beoordeeld. Er werd specifiek gekeken naar gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en de toon waarop het gesprek werd gevoerd. De psychologen letten met name op signalen die op woede wijzen, zoals samengeperste lippen, gefronste wenkbrauwen, stemverheffing en gespannen kaken, maar ook op afstandelijk gedrag, zoals een uitdrukkingsloos gezicht, gespannen nekspieren en het vermijden van oogcontact.

Lichamelijke klachten

“In elke relatie is er weleens een conflict, maar iedereen gaat er op een andere manier mee om. Sommigen exploderen van woede, anderen trekken zich terug,” zegt onderzoeker Claudia Haase. “Uit ons onderzoek blijkt dat verschillend emotioneel gedrag kan voorspellen welke lichamelijke klachten er in de loop van de tijd kunnen ontstaan. De onderzoekers namen factoren als lichamelijke beweging, roken, en het nuttigen van alcohol en koffie mee in hun resultaten.”

Emoties

Ze concludeerden dat boze echtelieden tachtig procent meer kans hebben op het ontwikkelen van pijn in de borst, hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten. Binnenvetters hebben juist meer kans op rugpijn, een stijve nek en gespannen spieren.

“Jarenlang wisten we dat negatieve emoties negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid, maar dit onderzoek is dieper ingegaan op specifieke emoties en de specifieke gezondheidsklachten die daaruit kunnen voortkomen,” zegt psycholoog Robert Levinson.

Bron: smh.com.au

Ook interessant