Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom je je sip kunt voelen na seks, zelfs als het heel fijn was

sip-na-seks-pcd.jpg

Seks maakt over het algemeen gelukkig, want het is wetenschappelijk bewezen dat je tijdens het vrijen het gelukshormoon endorfine aanmaakt. Voel je je na het vrijen toch wat sip?

Geen zorgen, dat hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van de vrijpartij die je net achter de rug hebt. Somberheid na de seks heeft een heuse naam in de wetenschap, namelijk post-coital dysphoria (PCD), of in het Nederlands: postcoïtale dysforie.

Verdriet na het vrijen

PCD kun je herkennen aan een onrustig, depressief, zenuwachtig en/of verdrietig gevoel nadat je seks hebt gehad – zelfs als het vrijen hartstikke fijn was. Die neerslachtigheid kan vijf minuten tot wel twee uur aanhouden.

Mannen net zo vaak sip als vrouwen

The journal of international sexual medicine voerde in 2015 een enquête uit over PCD onder mannen en vrouwen. Daaruit bleek dat bijna de helft van de vrouwen zich weleens sip voelde na seks. Vijf procent van hen gaf zelfs aan, dat neerslachtige gevoel na actie tussen de lakens regelmatig te ervaren. Uit een nieuwe studie van dezelfde onderzoekers blijkt nu dat mannen anno 2018 bijna net zo vaak PCD ervaren. In een online-enquête onder 1.208 mannen, gaf 40% van hen aan dat ze zich soms somber voelen na het vrijen. Vier procent zei, dat dat vaak voorkwam. Ze omschrijven hun emoties op zulke momenten als ‘zelfhaat’ en ‘schaamte’.

Schaamte

Fikse percentages, maar volgens de hoofdonderzoeker van beide studies, psycholoog Robert Scheitzer, is PCD onder mannen moeilijk te onderzoeken, omdat er nogal wat schaamte over bestaat. “Mannen die lijden aan PCD denken dat zij de enige persoon op aarde zijn die dat hebben,” vertelt hij aan de Huffington Post. “Zoals voor veel diagnoses geldt, kan het een opluchting zijn om het fenomeen een naam te kunnen geven.”

Na endorfine komt…

Je zou denken dat er in het verleden van iemand die PCD ervaart, iets ergs is gebeurd op seksueel gebied, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Schweitzer denkt dat PCD veroorzaakt wordt door een combinatie van fysieke en mentale factoren. Lichamelijk gezien zorgen orgasmes voor de aanmaak van endorfine en andere gelukshormonen. Maar ook voor prolactine, dat voor een dip kan zorgen.

De sexy koek is op

Emotioneel gezien kan de oorzaak zijn dat de man (of vrouw) zich niet écht verbonden (meer) voelt met zijn sekspartner of zich vooral druk maakt of de ander het wel fijn vindt. Seks kan in verschillende fases van je leven een andere betekenis krijgen. Proberen jullie een kindje te krijgen? Dan ligt er veel druk op en kan er misschien vaker een somber gevoel op volgen. Zijn jullie al jaren bij elkaar en is de spanning tussen de lakens ver te zoeken? Dan is het op een gegeven moment misschien meer een moetje dan daadwerkelijk genot.

Knuffel!

Kun je iets doen als je in zo’n PCD-bui zit? Jazeker, knuffel en kus nog even na met elkaar na de seks. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koppels die na het vrijen nog even met elkaar kletsen en in elkaar verstrengeld blijven liggen, meer voldaan het bed uitstappen dan geliefden die na de daad meteen de tv aanzetten. Wees ook eerlijk over je emoties na seks, zonder dat je jezelf of je partner er de schuld van geeft. Eén ding is zeker: het is beter om na de seks emotioneel te zijn dan er niks bij te voelen.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant