Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Seks met een spiraaltje in? Dit wil je hierover weten

seks-met-een-spiraaltje-dit-wil-je-hierover-weten.jpg

Een spiraaltje is naast de pil een veel voorkomende vorm van anticonceptie, maar door deze in je baarmoeder te laten plaatsen rijst ook de vraag: wat is de invloed op je seksleven? Kun je tijdens de seks bijvoorbeeld het spiraaltje voelen, kan deze hierdoor ook verschuiven en wat doet het met je libido? 

Dit wil je weten over seks met een spiraaltje in. 

Voel je het spiraaltje zitten tijdens de seks? 

Een veel voorkomende vraag is of vrouwen met een spiraaltje deze tijdens de seks voelen zitten. Het kan natuurlijk per persoon verschillen, want elk lichaam is anders, maar een spiraaltje zou je tijdens de seks niet moeten voelen. Mits deze uiteraard goed geplaatst is. In principe zou je elk standje zonder problemen moeten kunnen uitvoeren, al schijnen sommige vrouwen doggy style met een spiraaltje minder prettig te vinden. 

Voelt je partner het spiraaltje tijdens de seks? 

Bij het zetten van een spiraaltje blijven de draadjes hiervan een stukje uit je baarmoeder steken. Dit maakt het makkelijk om ‘m na vijf jaar weer te verwijderen. Maar dat betekent wel dat je partner deze soms kan voelen. Dat zou geen pijn moeten doen wanneer de draadjes goed en recht zijn afgeknipt. Zijn ze te kort of schuin afgeknipt? Dan kunnen de puntjes wel in de penis prikken, in dit geval kun je even naar de huisarts gaan. Gelukkig komt dit probleem nog nauwelijks voor omdat de draadjes tegenwoordig een stuk dunner zijn. Daarnaast worden de draadjes hoe langer je het spiraaltje hebt ook zachter. 

De invloed van een spiraaltje op je libido

Of je nou een koperen of hormoonspiraaltje hebt, beide varianten hebben geen negatieve invloed op je libido. Je krijgt door het laten zetten van een spiraaltje dus niet minder zin in seks. Het kan zelfs bevorderlijk werken. Gynaecoloog Khansa Soufidi van het Womens Health Care Center legt aan Women’s Health uit dat bij een spiraaltje de kans op zwangerschappen tussen de 0,2 en 1 procent ligt. Dat betekent dat een spiraaltje veiliger is dan de pil, en daarnaast hoef je voor vijf jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken. Daardoor kun je spontaner seks hebben en doordat je minder stress aan je hoofd hebt of je bijvoorbeeld de pil nou wel of niet hebt genomen, kun je je stuk meer ontspannen tijdens het vrijen.  

Lees ook: Met déze tips maak je je seksleven weer spannend

Kan je spiraaltje verschuiven?

Geen zorgen, ook tijdens een hele wilde vrijpartij blijft je spiraaltje in de meeste gevallen gewoon zitten. In het eerste jaar dat je een spiraaltje zet is de kans vijf procent dat ‘ie door de seks verschuift of losraakt en uit je baarmoeder komt. Je kunt je in de slaapkamer dus gewoon uitleven. Komt je spiraaltje er in een uitzonderlijk geval toch uit? Dan kun je deze weer opnieuw laten plaatsen. 

Bloeden na de seks

Het komt gelukkig niet heel veel voor, maar het kan gebeuren dat je een beetje bloed verliest na de seks door je spiraaltje. Dit gebeurt meestal wanneer je een hormoonspiraaltje hebt, maar het is niet heel gebruikelijk. De hormonen in het spiraaltje zorgen ervoor dat je baarmoederslijmvlies zo dun wordt dat er zich maandelijks geen eitje kan nestelen. Wanneer het slijmvlies heel dun is kan het loskomen door de seks, waardoor je bloed verliest, maar het kan dus geen kwaad. Vertrouw je het toch niet, verlies je wel erg veel bloed, gebeurt het je iets te vaak of doet het pijn? Neem dan contact op met de huisarts om te kijken of er misschien een andere oorzaak voor is. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Women’s Health, Women’s Health Care Center, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

M47

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant