Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Opvallend: het aantal mensen dat dagelijks seks heeft is tijdens corona verdubbeld

seks-corona.jpg

Hoeveel invloed heeft de coronacrisis op ons seksleven? Daar waren wij als Margrietredactie rázend benieuwd naar. Hebben we bijvoorbeeld meer tijd voor seks, omdat we vaker thuis zijn? Of is deze stressvolle, inspiratieloze tijd juist funest voor ons libido? We vroegen het jullie in de Grote Seksenquête, en daar kwamen opvallende bekentenissen uit.

Zo hebben we vaker seks onder werktijd én is het aantal mensen dat dagelijks seks heeft verdubbeld!

Veranderingen in seksleven

We vroegen 1197 Margriet lezeressen (én lezers) de hemd van het lijf, met als hoofdvraag: in hoeverre is je seksleven veranderd sinds het begin van de coronacrisis? En daar blijkt best het een en ander gebeurd te zijn… Dat is niet zo gek: opeens stond onze wereld op z’n kop, konden we (bijna) geen leuke dingen meer doen, zaten we ineens een stuk meer thuis, al dan niet met kinderen, en kregen we iedere dag weer een hoop, vaak negatief, nieuws te verwerken. Dat doet wat met eens mens. Óók tussen de lakens, is gebleken.

Minder seks tijdens corona

Helaas zijn die veranderingen niet altijd positief. Zo geeft 25 procent van de ondervraagden aan, sinds corona minder seks te hebben dan voorheen. Het aantal mensen dat eerst regelmatig seks had (een of meerdere keren per week) is met vijf procent gedaald, en deze vijf procent geeft nu aan minder dan een keer per jaar (!) seks te hebben. Het is vast niet verrassend dat het hier vooral om de vrijgezellen gaat. Als reden van deze daling geeft 31 procent aan dat het komt, omdat het tijdens corona lastiger is om een partner te vinden. En áls ze die partner dan toch vinden, wachten ze een stuk langer met fysiek worden op dates, uit angst om besmet te raken, geeft 33 procent van de ondervraagden aan.

Ongelukkig zonder seks

Toch zijn er ook andere redenen waarom mensen minder seks hadden tijdens corona: 34 procent zegt er gewoon minder behoefte aan te hebben, 27 procent heeft er te veel stress voor en 14 procent vindt het lastig dat de kinderen nu veel vaker thuis zijn. Dan zijn er toch een stuk minder momenten waarop je makkelijk het bed in duikt. En dat heeft best wat gevolgen, want 35 procent van de ondervraagden zegt zich gefrustreerd of zelfs ongelukkig te voelen zonder (regelmatige) seks.

Lees ook:
Dít gebeurt er met je lichaam wanneer je nooit seks hebt

Seks onder werktijd

Maar er is ook goed nieuws: zo heeft 13 procent van de ondervraagden juist méér seks sinds begin vorig jaar. Sterker nog, het aantal deelnemers dat dagelijks seks heeft is zelfs verdubbeld! En dat kan ermee te maken hebben dat we nu een stuk meer thuiswerken, en daarom ook meer de tijd hebben om (al dan niet op kosten van de baas) even snel het bed in te duiken. Maar liefst 22 procent van de thuiswerkers heeft namelijk wel eens seks onder werktijd. Van de groep mensen die aangeeft nu juist vaker seks te hebben, vindt 33 procent het vooral een fijne afleiding, en 30 procent heeft er simpelweg meer behoefte aan.

En als we dan toch meer tijd hebben voor seks, kun je maar beter ook meteen wat meer experimenteren, toch? Daar was 34 procent van de ondervraagden het wel mee eens. Van de groep die zei wel eens wat nieuws te proberen tussen de lakens, doen de meesten dat het liefst met standjes (37 procent), speeltjes (31 procent) of masturbatie (22 procent).

Nog wat opvallende cijfers

  • Maar liefst 10,3 procent van de getrouwde stellen heeft maar eens in de zoveel jaar seks.
  • 64 procent van de deelnemers heeft liever géén seks dan slechte seks.
  • 44 procent van de deelnemers voelt zich blij, positief en relaxed na de seks.
  • Hoe belangrijk we seks vinden in ons leven? Vrouwen geven daar gemiddeld een 7,1 qua belangrijkheid aan, en mannen een 7,8.

Beeld | Getty Images

Ook interessant