Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Met deze tips kom je van dat eeuwige schuldgevoel af

met-deze-tips-kom-je-van-dat-eeuwige-schuldgevoel-af.jpg

Ervaar je regelmatig een schuldgevoel? Dan ben je zeker niet de enige: het komt de meeste vrouwen waarschijnlijk wel bekend voor. Maar wat is de reden? En nog belangrijker: met déze tips kom je van dat schuldgevoel af.

Want het kan flink aan je knagen.

Waarom veel vrouwen regelmatig een schuldgevoel ervaren

Vrouwen zijn kampioen in zich schuldig voelen: omdat ze te weinig tijd met de kinderen doorbrengen, omdat ze geen puf hebben te gaan sporten, omdat ze dat ene familiebezoekje al te lang hebben uitgesteld of omdat ze tijdens het thuiswerken iets langer pauze nemen dan op een gemiddelde werkdag. Wat de reden ook is, veel vrouwen lijken altijd maar rekening te houden met (wensen van) anderen. Noem het empatisch, maar feit blijft dat de gemiddelde vrouw een stuk vaker sorry zegt dan mannen, en dat heeft natuurlijk alles met dat schuldgevoel te maken. Op den duur kan dat behoorlijk gaan knagen -want door dat gevoel zeg je misschien sneller ja tegen dingen waar je eigenlijk heel graag nee tegen zegt en denk je te weinig aan je eigen behoeften.

Zoveel vrouwen hebben last van een schuldgevoel

In de loop der jaren zijn er genoeg onderzoeken gedaan naar schuldgevoel onder vrouwen. Hoewel met een korreltje zout te nemen -want geen enkel onderzoek heeft élke vrouw naar haar ervaring met schuldgevoel gevraagd- spreken de cijfers boekdelen. Een van de meest recente onderzoeken noemt aantallen van 8 op de 10 vrouwen die dit gevoel regelmatig ervaren, oudere onderzoeken nemen zelfs percentages van 96% in de mond. Volledig concrete cijfers zijn het dus misschien niet, maar ze wijzen wel allemaal dezelfde richting op: bijna iedere vrouw kan zich herkennen in het schuldgevoel. Opvallend detail? Vrijwel alle onderzoeken bewijzen dat dit percentage sterkt stijgt zodra vrouwen kinderen krijgen.

Lees ook
5 dingen die egoïstisch lijken maar dat volgens de wetenschap niet zijn

Tips om af te rekenen met een schuldgevoel

Blijft het maar knagen? Tijd om afscheid te nemen van dat schuldgevoel met déze tips:

  • Durf wat vaker nee te zeggen. Omdat je daardoor meer tijd voor jezelf, en voor de dingen (en mensen!) die belangrijk voor je zijn overhoudt. Genoeg psychologen die zweren bij het woordje ‘nee’. Er zijn niet voor niets hele boeken over geschreven: The Power of a Positive No van William Ury bijvoorbeeld, waarin hij precies dat vertelt. Wie vaker nee zegt, houdt meer tijd en energie over om ja te zeggen tegen zaken die er echt toe doen.
  • Bedenk dat je het jezelf aandoet. ‘Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt’, schrijft zelfbenoemd plezierinspirator en coach Susan Veldkamp op haar website. Klinkt ietwat negatief, maar is eigenlijk juist een heel mooie gedachte: want doordat je het jezelf aandoet, kun je ook zélf weer die knop omzetten. Om van dat schuldgevoel af te komen heb je niets en niemand meer dan jezelf nodig.
  • Benadeel je iemand anders door jouw keuze? Zeg dan juist wel sorry -liefst een beetje gemeend. Lucht gegarandeerd een boel op en het zorgt ervoor dat je verder kunt zonder die vervelende gevoelens.

Beeld | Getty Images

Ook interessant