Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Met je partner in één bed slapen is niet altijd een goed idee

met-je-partner-samen-slapen-is-niet-altijd-een-goed-idee.jpg

Als je onder één dak woont met je partner, is de kans groot dat je elke avond tegen elkaar aankruipt in bed. Maar steevast samen slapen met je geliefde schijnt helemaal niet zo goed te zijn. Niet voor de kwaliteit van jullie relatie én niet voor je gezondheid.

En daar hebben experts meerdere verklaringen voor.

Samen slapen

Het gevecht om de dekens, het gesnurk van je partner… Samen slapen kan een goede nachtrust behoorlijk in de weg staan. Daarnaast kan het een slechte invloed hebben op jullie relatie. Hieronder vind je een aantal redenen waarom het helemaal niet erg is om af en toe een nachtje alleen door te brengen:

1. Het komt je gewicht niet ten goede

Word je vaak moe wakker na een nacht samen in bed? Dan kan dat er op den duur voor zorgen dat je een paar kilo aankomt. “Uit onderzoek blijkt dat 30 minuten minder slaap per nacht gedurende een jaar leidt tot een verhoogd risico op obesitas met 17 procent”, aldus Kent Smith, slaapdeskundige van de American Sleep and Breathing Academy, tegenover weetjeswebsite SheKnows. “Voor mensen die hun gewicht onder controle willen houden of die willen afvallen, is het extra belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Houdt je partner je ’s nachts wakker, dan is het goed om het slaapprobleem te bespreken. Zo kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken.” Dat is beter voor je gewicht én voor de rest van je gezondheid.

2. Jullie slaappatronen zijn te verschillend

Ben jij een ochtendmens terwijl je partner een echte nachtbraker is? Of slaap jij liever met lichtdoorlatende gordijnen terwijl het wat de ander betreft niet donker genoeg kan zijn in de kamer? Als jullie voorkeuren te veel uit elkaar liggen, kan het verstandig zijn apart te slapen. Volgens de Amerikaanse relatiedeskundige Maria Sullivan brengt dit soort verschillen namelijk niet alleen jullie nachtrust in gevaar. Het kan ook jullie relatie op het spel zetten. “Merk je dat die uiteenlopende voorkeuren druk uitoefenen op je relatie, probeer er dan eens over te praten. Van daaruit kun je wellicht de stap nemen om te kijken hoe het is om niet samen te slapen.”

Uit onderzoek blijkt bovendien dat je op de lange termijn beter af bent als je af en toe het logeerbed opzoekt of een andere oplossing bedenkt. Want: koppels van wie een van de partners een snurker is, gaan uiteindelijk vaker uit elkaar. Slaapdeskundige Smith: “Omdat beide partners eigenlijk niet goed slapen, ontstaan er heel wat spanningen en conflicten. Die kunnen uiteindelijk zelfs het einde van een relatie betekenen.”

3. Je voelt je opgesloten

Na een lange, drukke dag kan het fijn zijn om in bed nog even ontspannen te liggen nadenken over wat er allemaal is gebeurd. Zie jij dit ook als hét moment om in gedachten de dag door te nemen? Dan kan de ander soms net even te veel zijn. “Als je op dat moment het bed deelt met je partner, kun je het gevoel krijgen dat je wordt belemmerd. Je kunt je gedachten niet de vrije loop laten, bent misschien meer met die ander bezig dan met jezelf. Daardoor kun je het gevoel krijgen niet aan jezelf toe te komen en opgesloten te zitten in je eigen relatie”, legt Sullivan uit. “Dat kan dan weer leiden tot stress, nog meer slapeloze nachten en in sommige gevallen zelfs tot een relatiebreuk.”

Samen slapen of apart?

Het is best een ding om aan je partner te vertellen dat je misschien liever apart wilt slapen. Relatiedeskundige Sullivan adviseert dan ook om dit pas te doen als je merkt dat je nachtrust er écht onder lijdt. “Want hoewel er een heleboel nadelen zijn aan je bed delen met iemand, kan het ook je relatie versterken omdat het heel intiem is”, legt ze uit. “Praat erover en vertel elkaar wat werkt en wat niet. Misschien kunnen jullie allebei water bij de wijn doen om het slapen voor beide partijen aangenamer te maken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | SheKnows.com
Beeld | iStock

Ook interessant