Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Expert: ‘Relatieproblemen zijn net zo ongezond voor je als junkfood’

relatieproblemen.jpg

Iedere relatie verkeert weleens in zwaarder weer. Maar houdt dit jarenlang aan en lopen de ruzies extreem hoog op? Dan ben je een dief van je eigen gezondheid, meent deze expert.

Dat meent Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar duurzame relaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij onderzoekt welke factoren bepalen of mensen gelukkig zijn in hun relatie.

Net zo ongezond als junkfood

In een interview met Vrij Nederland legt ze uit dat relatieproblemen net zulke grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als ongezond eten of te weinig beweging. Met name voor je hart. En daar heeft langdurige stress alles mee te maken. “Zo bleek uit Amerikaans onderzoek dat hartpatiënten met een goed huwelijk betere overlevingskansen hebben dan patiënten die in een slecht huwelijk zitten. Mensen met relatieproblemen hebben vaak hogere cortisolwaarden in hun bloed.”

Dankzij Rutte in relatietherapie?

Investeren in een goede relatie is volgens de relatiegoeroe dus niet alleen mentaal, maar ook fysiek aan te raden. Zij vindt zelfs dat de politiek zich daar best mee mag bemoeien door koppels te motiveren eerder naar een relatietherapeut te gaan als ze in zwaar weer zitten, net zoals dat ze richtlijnen geven over gezond eten. “Hoe je samen omgaat met stressvolle gebeurtenissen is ook bepalend voor de duurzaamheid van je relatie.”

Geheimen van een goede relatie

Op de vraag wat het geheim van een goede relatie is, antwoordt Esther dat dat natuurlijk reuze complex is en verschillend voor iedereen. Toch weet ze er drie te benoemen:

  1. Vergevingsgezind proberen te zijn als je partner je eens kwetst
  2. In conflicten proberen zo rustig mogelijk te blijven als de ander boos wordt
  3. Niet meteen de handdoek in de ring gooien als er relatieproblemen zijn, maar eraan werken

Kijk, dat soort tips geven de (samenwonende, verloofde en getrouwde) burger moed.

Bron | Vrij Nederland
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant