Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

De verrassende reden waarom sommige mensen aan ‘sexting’ doen

reden-sexting.jpg

Af en toe een pikante foto of een verleidelijk berichtje sturen: voor veel mensen is sexting niet onbekend. Uit onderzoek is gebleken dat seks in de meeste gevallen heel weinig te maken heeft met het sturen van dit soort berichtjes.

Mensen hebben vaak heel andere motivaties.

Redenen voor sexting

Onderzoekers aan de Texas Tech University waren benieuwd waarom mensen aan sexting doen. Ze ondervroegen hiervoor 160 mensen tussen de 18 en 69 jaar oud over hun motivaties voor het sturen van pikante berichten, foto’s of video’s. Zij konden hiervoor kiezen uit drie stellingen:

  1. Sexting fungeert als voorspel voor seks
  2. Sexting is een manier om bevestiging te krijgen van een partner
  3. Sexting is een manier om een non-seksuele gunst terug te krijgen (zoals een etentje)

Verrassende resultaten

De resultaten waren verrassend: bijna alle drie de stellingen werden in het onderzoek even vaak gekozen. Ongeacht leeftijd, geslacht en seksuele oriëntatie. Dit zou dus betekenen dat in 66 procent van de gevallen dat iemand een seksueel getint bericht verstuurt, de motivatie hiervoor niets met seks te maken heeft.

Egoïstische daad

In plaats daarvan, sturen mensen dit soort berichtjes om het gevoel te krijgen dat hun partner hen nog aantrekkelijk vindt, of omdat ze iets anders (niet-seksueels) terugverwachten. Sexting blijkt dus vooral een egoïstische daad: men wil er meer zelfvertrouwen of iets anders voor terug. Weinig mensen sturen zulke berichten simpelweg omdat ze denken dat hun partner het zal waarderen.

Voorzichtigheid geboden

Sexting komt steeds meer voor, omdat het met de komst van smartphones steeds makkelijker wordt. Maar hiermee worden de risico’s ook steeds groter, omdat seksueel getinte foto’s en video’s makkelijk te achterhalen zijn door mensen met slechte bedoelingen. Vooral onder jongeren is dit een groeiend probleem. Voorzichtigheid met sexting is dus geboden – wat de motivatie ook is.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant