Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít zijn de meest voorkomende problemen tussen broers en zussen

problemen-broers-zussen.jpg

De relatie met je broers en zussen blijft een bijzondere. Het ene moment kun je elkaar niet luchten of zien, het andere moment kunnen jullie het juist heel goed vinden. En ruzies op oudere leeftijd komen vaker voor dat je denkt. Volgens psychologen zijn dít de meest voorkomende problemen tussen broers en zussen.

Want hoe goed jullie band ook is, dat betekent niet dat jullie het altijd met elkaar eens zijn.

1. Je vindt de partner van je broer/zus niet leuk

Wanneer je het niet goed kunt vinden met je schoonbroer of -zus, kan dit voor veel spanningen zorgen. Het is natuurlijk niet verplicht om een hechte band met hem of haar te hebben, maar het helpt wel als je elkaar op z’n minst kunt verdragen. Is dit niet zo, dan kan ook de band met je broer of zus minder worden.

2. Het contact is verwaterd

Het kan voorkomen dat je geen contact meer hebt met je broer of zus om verschillende redenen. Misschien is er een onopgelost conflict uit het verleden, een nieuwe ruzie, of is simpelweg het contact gewoon verwaterd. Want eerlijk is eerlijk, het leven is chaotisch, en soms komen er andere dingen op de eerste plek te staan. Als je dit jammer vindt, zet dan je trots opzij en neem de eerste stap om weer contact te zoeken. Wie weet denkt de rest er net zo over.

3. Je blijft hangen in de rol die je als kind had

Soms blijf je (onbewust) hangen in de rol die je als kind toebedeeld hebt gekregen in het gezin. De verantwoordelijke, de verwende, het zwarte schaap… Deze rol kan op latere leeftijd voor conflicten zorgen, omdat het in de weg kan staan van het ontwikkelen van jullie broer/zus relatie. Vaak besef je je niet hoe groot de invloed van deze familierollen is op je eigen leven en persoonlijkheid. Probeer jezelf in te beelden hoe je jezelf als volwassene ziet, en wat voor rol je in je familie in wilt nemen. En bespreek dit ook met je broers en zussen.

4. Je hebt ruzie over de zorg van jullie ouders

Helaas een onontkoombaar onderdeel van het ouder worden: ouders die steeds meer zorg nodig hebben. En als jij en je broers of zussen hier een andere kijk op hebben, dan kan dit voor conflicten zorgen. Hoe wordt de zorg verdeeld, wat wordt er gedaan met de financiën? Het belangrijkste in dit geval is blijven communiceren: neem geen beslissingen achter de rug van de anderen om. En zet je eigen wensen en opvattingen niet vóór die het welzijn van je ouders.

5. Je broer/zus neemt geen verantwoordelijkheid

Financiële conflicten zijn vaak de bron van het probleem tussen broers en zussen. Zo is er vaak een broer of zus die geen verantwoordelijkheid neemt en nog steeds veel financiële steun van de ouders krijgt. En dat kan een doorn in het oog zijn bij de rest. Misschien uit jaloezie, maar ook uit een beschermend gevoel naar de ouders toe – zij willen hun kind immers graag helpen, maar de andere kinderen zien dat er misbruik van wordt gemaakt. En dat kan frustrerend zijn.

Blijven communiceren

Net zoals bij alle conflicten, is bij een ruzie met je broers en zussen het belangrijkste dat je goed communiceert en rustig en eerlijk blijft. Onthoud dat je allemaal gevormd bent door je rol binnen het gezin, en dat je allemaal een andere relatie met je ouders hebt. Dit zorgt ervoor dat jullie anders tegen dingen aankijken, zelfs al zijn jullie allemaal op dezelfde manier opgegroeid. Probeer hier begrip voor te hebben, en je komt al een heel eind.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant