Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Deel jij amper foto’s van je partner op social media? Dít zegt het over je relatie

social-media-foto-partner-relatie-margriet.jpg

Er zijn stelletjes die al hun volgers op social media uitgebreid laten meegenieten van iedere date die ze hebben. Het regent reacties als ‘wat schattig’ onder de foto’s. Maar er zijn ook stelletjes die nooit iets van elkaar posten, waardoor je je af en toe afvraagt: zijn ze nog wel samen? Welke van de twee hebben de meest gezonde relatie?

Dit zegt de wetenschap erover.

Onzekerheid

De stelletjes die hun relatie uitgebreid documenteren op social media, hebben minder kans van slagen, stellen onderzoekers van de Northwestern University. Zij ontdekten dat een hoge ‘relationship visibility’ (zichtbaarheid van de relatie) te maken heeft met een net zo hoge ‘relation insecurity’ (onzekerheid in de relatie).

Hechtingsstijlen

Relationship visibility verwijst naar de mate waarin onze relatie een deel is van onze online persoonlijkheid. De wetenschappers analyseerden dit gedrag in relatie tot hechtingsstijlen: de manier waarop mensen zich hechten aan een ander. Zo is er de vermijdende hechtingsstijl, waarin mensen zich terugtrekken van hun partner wanneer er problemen zijn. Ook is er de angstige hechtingsstijl, en dit zijn mensen die vaak wat meer bevestiging nodig hebben.

Online zichtbaarheid

De mensen in die laatste groep zijn degenen die vaak veel foto’s en berichten plaatst over hun relatie. Dit ontdekten de wetenschappers aan de hand van een onderzoek van twee weken onder 108 jonge koppels. Zij hielden een dagboek bij over hun relatie, en hun social media-gedrag werd bijgehouden. “Wanneer iemand zich onzeker voelde over zijn of haar partners gevoelens, maakten ze hun relatie meer zichtbaar op social media”, schrijven de onderzoekers hierover.

Bevestiging vragen

Een hoge online zichtbaarheid kan dus een teken zijn dat de relatie niet helemaal lekker zit. Dit kan extra lastig worden wanneer partners twee verschillende hechtingsstijlen hebben. De kans is klein dat mensen met een vermijdende hechtingsstijl een succesvolle relatie kunnen aangaan met mensen met een angstige hechtingsstijl. Want waar de een steeds meer bevestiging nodig heeft, trekt de ander zich steeds meer terug.

Praten, praten, praten

En hoe meer de een zich terugtrekt, hoe meer de ander online gaat posten om positieve bevestiging te krijgen op de relatie, wijzen de resultaten uit. Want van hun eigen partner krijgen ze die niet. Terwijl hun partner juist geïrriteerd kan raken dat ze meer bezig zijn met social media, dan met de date zelf. Dit kan een lastige situatie opleveren, maar zoals in iedere relatie geldt: praten kan een hoop oplossen.

‘Offline’ koppels zijn het gelukkigst

Kortom: een koppel dat bijna nooit iets van zich samen op social media plaatst, heeft waarschijnlijk meer kans van slagen. Zij genieten van elkaars aandacht en hebben geen bevestiging van anderen nodig dat hun relatie goed zit. Koppels die wél veel plaatsen kunnen oprecht gelukkig zijn, maar kunnen zich wel afvragen of hun social media-gedrag invloed heeft op de tijd die ze met elkaar doorbrengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Zin in een leuke date met je partner (zonder social media)? Ga nu met korting naar de betoverende musical Anastasia, of een van de andere leuke uitjes van de Margriet Theaterclub. Bestel je tickets hier.

Ook interessant