Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Ouderlijke zeggenschap staat contact met kind vaak in de weg

Jonge, ongehuwde vaders vergeten bij het aangeven van hun kind vaak het ouderlijk gezag te regelen. Als dat gebeurt ligt het ouderlijk gezag alleen bij de moeder die het automatisch heeft en kan de vader fluiten naar een rol in beslissingen over bijvoorbeeld schoolkeuze en medische behandelingen. Nu vier op de tien kinderen wordt voortgebracht uit ongetrouwde ouders wordt het regelen van het ouderlijk gezag dus steeds belangrijker.

Als ongetrouwde vader kun je het ouderlijk gezag alleen verkrijgen door dat zo te laten registreren bij het kantonrecht. Een woordvoerder van de landelijke vereniging van familierechtadvocaten liet onlangs in dagblad Metro weten dat ambtenaren van de burgerlijke stand vaders meer en beter zouden moeten wijzen op de noodzaak het gezag te regelen.

Onwetendheid of onbeperkt vooruitschuiven worden in het artikel in de Metro als belangrijkste oorzaken genoemd waarom vader het gezag niet regelen. Op zichzelf is het niet regelen van het gezag geen groot probleem, zolang beide ouders met elkaar op goede voet staan. Als de relatie wordt verbroken is het echter een ander verhaal. Het staat de moeder dan vrij om over alle ingrijpende dingen in het leven van het kind te beslissen, zo kunnen moeder en kind gemakkelijk naar de andere kant van het land verhuizen. Vader kan dan niets anders doen dan rechtszaken aanspannen, terwijl hij zich anders gewoon op zijn ouderlijke rechten zou kunnen beroepen.

Ook interessant