Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Opvallend: koppels die babytaal met elkaar spreken zijn gelukkiger

babytaal.jpg

Krijg jij ook altijd de kriebels van stellen die woorden als ‘koetsiekoetsie’ en ‘schatjepatatje’ voor elkaar gebruiken? Dan hebben wij slecht nieuws voor je: het gebruiken van babytaal tegenover je partner zou namelijk juist hartstikke goed zijn voor je relatie.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische seksuologe Audrey Aearens van de KU Leuven.

Verkleinwoordjes en koosnaampjes

Voor het onderzoek werden de gewoonten van 1.142 mensen onder de loep genomen. Het bleek dat maar liefst twee op de drie mensen af en toe tegen hun partner praten zoals ze tegen een baby zouden doen. Denk hierbij aan het gebruiken van korte zinnen, veel verkleinwoordjes en uitdrukkingen die alleen zij begrijpen.

Goed voor je seksleven

En dit ‘brabbelen’ blijkt niet zonder effect te zijn. Het onderzoek van Aerens toont namelijk aan dat mensen die babytaal gebruiken gelukkiger zijn in hun relatie, een gezondere relatie hebben, hechter zijn én meer affectie vertonen. Ook zouden deze koppels een beter seksleven hebben dan mensen die ‘normaal’ tegen elkaar praten.

Lees ook
Déze 4 soorten dromen kunnen een slecht teken zijn voor je relatie

Verbindende factor

Seksuologe Kaat Bollen is niet erg verrast over de resultaten van het onderzoek. “Het verbaast me niet dat babytaal een relatie kan bevorderen. Sterker nog, ik denk dat je het nog breder kan trekken. Wanneer koppels samen een taal spreken en dingetjes tussen hun twee hebben die niemand begrijpt, dan versterkt dat de relatie omdat dat verbindend is. Het geeft je het gevoel van: wij met z’n tweetjes tegen de wereld.”

Het verbindende effect zou volgens haar zorgen voor een goede band, iets wat cruciaal is voor een koppel. “Babytaal is een mogelijke taal maar een eigen gevoel voor humor hebben kan bijvoorbeeld ook een goede manier zijn om samen te communiceren.”

Natuurlijk aanvoelen

Het kan volgens Bollen ook geen kwaad om af en toe wat schattige koosnaampjes voor je partner te gebruiken. “Maar je moet wel zorgen dat het echt iets van ‘jullie’ is. Het is niet omdat je nu leest dat het een positief effect kan hebben, dat je je lief spontaan ‘poepie’ moet beginnen noemen. Het belangrijkste is dat het natuurlijk aanvoelt.”

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant