Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zo kun je het beste omgaan met opdringerige familie tijdens de feestdagen

opdringerige-familie.jpg

Hoewel de feestdagen hartstikke gezellig zijn, brengen ze ook een hoop verplichtingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan familiebezoekjes waar je écht geen zin in hebt of kerstdiners met mensen die je eigenlijk niet mag. Maar hoe voorkom je nu dat je dit jaar weer aan allerlei verplichtingen vastzit?

Psychotherapeut Lia Avellino geeft bij Well + Good 4 tips waarmee je beter je eigen grenzen kunt stellen.

Tip 1: Haar allereerste tip is misschien wel de belangrijkste, namelijk ‘zeg gewoon nee, zonder verduidelijking of rechtvaardiging’. Dus in plaats van dat je zegt “Nee sorry, ik kan dit jaar niet komen, want…”, zeg je gewoon heel simpel: “Nee, ik ben er dit jaar niet bij.”

Tip 2: Merk je dat het gesprek een kant opgaat waar je eigenlijk geen zin in hebt? Probeer dan om het gesprek om te leiden door terloops een ander onderwerp ter sprake te brengen. Hierdoor houd je het gesprek luchtig en wijs je je gesprekspartner niet direct af.

Lees ook: hierover ruziën stellen het meest tijdens de feestdagen

Tip 3: Vervolgens tipt Avellino dat je iets kunt zeggen in de trant van: “Ik heb eigenlijk geen zin om hierover te praten, maar ik ben eigenlijk wél heel erg benieuwd hoe het op je werk gaat.” Je bent dan rechtdoorzee maar je gebruikt tegelijkertijd een beleefde omleiding van het gesprek.

Tip 4: Begint je familie je toch een beetje op de zenuwen te werken met steeds dezelfde vragen? Wees dan consequent. Zo kun je volgens Avellino zeggen: “Als je hier steeds over blijft praten, moet ik de kamer verlaten.” Een zin die je niet zomaar zal uitspreken bij je familie. Maar als ze je privacy niet respecteren, dan zal je toch echt je grenzen moeten aangeven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |Well and Good
Beeld | iStock

Ook interessant