Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

10 tekenen dat je meer op je moeder lijkt dan je denkt

10-tekenen-dat-je-meer-op-je-moeder-lijkt-dan-je-denkt.jpg

Wanneer we jong zijn, hopen we meestal een eigen identiteit te ontwikkelen, los van onze ouders. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat de appel meestal écht niet ver van de boom valt – en ook dat dat helemaal niet erg is. Hopelijk is het zelfs iets om trots op te zijn, dat je op je moeder lijkt.

Je hebt vast ook heel veel mooie eigenschappen van je moeder overgenomen.

Als een spiegel

Jezelf vergelijken met je moeder kan goed zijn voor jullie relatie. Als je leert de sterke en zwakke punten van je moeder te herkennen, ga je haar meer als een persoon zien, in plaats van als alleen je moeder. Bovendien kun je zo ook makkelijker op je éigen gedrag reflecteren, omdat je moeder je als het ware een spiegel voorhoudt. Ben je benieuwd hoe ver de overeenkomsten tussen jou en je moeder gaan? Déze tekenen wijzen erop dat je meer op je moeder lijkt dan je denkt.

1. Je hebt dezelfde (kleine) gewoontes

Van de manier waarop je je handdoeken vouwt tot die gekke gewoonte dat je altijd twee dezelfde kleuren knijpers gebruikt om de was op te hangen; je hebt waarschijnlijk meer overgenomen van je moeder dan je denkt.

2. Je hebt dezelfde manier van communiceren

De manier waarop je moeder boosheid, verdriet of blijdschap uitte, zal bij jou waarschijnlijk terug te zien zijn. Werd je moeder ongemakkelijk wanneer ze tranen zag? Grote kans dat jij dan ook een paar ongemakkelijke klopjes op iemands schouder geeft. Of misschien huilt jouw moeder zelf juist om iedere kleine gebeurtenis – dan stromen de tranen bij jou vast ook makkelijk over je wangen.

3. Jullie hebben dezelfde ervaringen gehad

Soms vergeten we het wel eens, maar je moeder heeft ook een heel leven gehad vóórdat jij op de wereld kwam. En het is leuk om onder het genot van een kopje thee eens over haar avonturen in haar jongere jaren te kletsen. Het zal je verbazen wat voor ervaringen, domme acties of grappige momenten jullie beiden meegemaakt hebben.

4. Je hebt dezelfde humor

Als jij opgroeit met steeds weer dezelfde stomme grapjes, begin je die uiteindelijk te waarderen. Sterker nog: waarschijnlijk maak jij ze ook weer tegen jóuw kinderen. Of misschien praatte je moeder vroeger altijd in gekke stemmetjes tegen je. Wedden dat jij daar nu ook nog in een deuk om kan liggen?

5. Je hebt dezelfde smaak in mannen

Je wilt het misschien niet horen, maar vaak kiezen we een partner die op onze vader lijkt (van binnen én van buiten). Helemaal wanneer we in persoonlijkheid voornamelijk op onze moeder lijken. Je ouders zijn immers de eerste rolmodellen die je had op het gebied van liefde en relaties, en dat reflecteert zich later vaak in onze eigen relaties.

6. Je toont je liefde op dezelfde manier

Toonde jouw moeder haar liefde vooral in daden, door bijvoorbeeld vaak je lievelingseten te koken of veel leuke dingen met je te doen? Of is jouw moeder meer vocaal, en heeft ze er geen moeite mee om regelmatig te vertellen hoeveel ze van je houdt? Hoe ze haar liefde ook uit, de kans is groot dat jij het op precies dezelfde manier doet.

7. Je werkt net zo hard (of niet)

Als jouw moeder je altijd heeft geleerd om hard te werken en dingen op een bepaalde manier aan te pakken, dan heb je dat natuurlijk overgenomen. Doet jouw moeder alles snel, of juist heel precies? Grote kans dat je dit bij jezelf terugziet.

8. Je kijkt hetzelfde naar de wereld

Positiviteit, achterdochtigheid, naïviteit: het zijn allemaal manieren waarop je de wereld kunt benaderen. De manier waarop je naar de wereld kijkt en naar buiten treedt, heb je van kinds af aan afgekeken bij je moeder. Het kan niet anders dan dat sommige van deze ideeën of gewoontes zijn blijven hangen. Zo zijn jullie misschien beide heel goed van vertrouwen, en geven jullie iemand snel het voordeel van de twijfel. Of misschien zijn jullie juist hartstikke achterdochtig, en kijken jullie liever eerst de kat uit de boom.

9. Je hebt dezelfde manier van praten

En dat gaat verder dan alleen een accent: misschien gebruikt je moeder vaak bepaalde woorden of zinnen, die je onbewust overneemt. Veel families hebben dit soort typische ‘familiewoorden’. De ene familie zegt limonade, de andere siroop, en weer een andere ranja. Maar ook in zinsopbouw en spraakpatronen zitten er waarschijnlijk meer gelijkenissen tussen die van jou en je moeder dan je denkt.

10. Jullie líjken ook echt op elkaar

Krijgen jullie van iedereen te horen dat jullie veel op elkaar lijken, al zie je dat zelf totaal niet? Nou, reken er dan maar op dat het ook zo is. Misschien zie je genoeg verschillen tussen jullie uiterlijk, maar door jullie maniertjes, manier van bewegen, en gezichtsuitdrukkingen, gaat de gelijkenis een stuk verder dan alleen het hebben van dezelfde neus.

Bron | Bustle
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant