Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Onthuld: dít vertelt je persoonlijkheid over je seksleven

persoonlijkheid-seksleven.jpg

Je persoonlijkheid kan je het nodige vertellen over je seksleven. Sta je open voor nieuwe ervaringen? Dan houd je er ook wat sneller spannende fantasieën op na. En zorgvuldige mensen zijn niet alleen trouw, ze besteden bijvoorbeeld ook meer aandacht aan romantiek en goed voorspel…

Uit verschillende studies is gebleken dat je seksleven voor een aanzienlijk deel wordt bepaald door de vijf basisdimensies van je persoonlijkheid, ook wel bekend als de theorie van de ‘big five’.

Vijf persoonlijkheidskenmerken

Deze theorie bestaat uit vijf dimensies waarmee iemands persoonlijkheid kan worden omschreven: openstaan voor nieuwe ervaringen, zorgvuldigheid, extravert zijn, hulpvaardigheid en emotionele (in)stabiliteit. Hieronder lees je welke invloed deze persoonlijkheidskenmerken hebben op je seksleven.

1. Openstaan voor nieuwe ervaringen

Mensen met dit persoonlijkheidskenmerk zijn nieuwsgierig van aard en staan open voor nieuwe dingen. Ze zijn vaak in kunst geïnteresseerd en hebben een sterke verbeeldingskracht. Het komt dan ook niet als een verrassing dat deze mensen vaak meer seksuele fantasieën hebben dan anderen. Daarnaast hebben ze dikwijls (veel) losse seksuele contacten en zijn ze erg tevreden over hun seksleven.

2. Zorgvuldigheid

Zorgvuldige mensen zijn over het algemeen heel gedisciplineerd en hebben oog voor de kleinste details. Ze doen liever aan geplande activiteiten en laten weinig ruimte over voor spontane acties. Ze zijn vrij traditioneel en ook wat behoudender als het om seks gaat. Dit, in combinatie met hun zelfdiscipline, zorgt ervoor dat ze hun partner niet snel zullen bedriegen. Over het algemeen zijn deze mensen tevreden over hun seksleven. Juist omdat ze zo zorgvuldig zijn, besteden ze vaak ook meer aandacht aan voorspel of aan details om in de stemming te komen, zoals een romantisch muziekje of wat kaarsen.

3. Extravert zijn

Extraverte mensen zijn sociaal en open. Ze vinden het leuk om uit te gaan en maken makkelijk contact. Extraverte mensen zijn dan ook vaak seksueel actiever dan hun introverte tegenhangers. Zo hebben ze niet alleen meer verlangen naar seks, ze hebben ook meer seksuele fantasieën en vrijen vaker. Hoewel ze over het algemeen weinig langdurige relaties hebben, zijn ze heel tevreden over hun seksleven. Helaas zijn ze ook vaker ontrouw, wat vooral te wijten is aan hun grote behoefte aan sociaal contact.

4. Hulpvaardigheid

Hulpvaardige mensen houden ervan om voor anderen te zorgen. Ze zijn vriendelijk en attent en willen oprecht anderen blij maken. Hierdoor zijn ze minder snel geneigd hun partner te bedriegen en zijn ze vooral gevers in bed. Ze zijn immers voornamelijk bezig met de gevoelens en het plezier van anderen. Zorgende mensen zijn vaak minder geïnteresseerd in seks. Ze verlangen er niet echt naar, vrijen niet zo vaak en hebben ook minder vrijblijvende seks. Maar ondanks dat zijn ze meestal erg tevreden over hun seksleven. Ze zien het als een manier om gevoelens te delen en niet zozeer als het vervullen van een eigen, lichamelijke behoefte.

5. Emotionele (in)stabiliteit

Mensen die emotioneel instabiel zijn, kunnen moeilijk omgaan met stressvolle situaties. Ze raken vaak al bij een kleine tegenslag geïrriteerd, wat niet bepaald een succesrecept is voor een bevredigend seksleven. Omdat ze niet goed kunnen omgaan met stress en snel geïrriteerd raken, ervaren ze vaak ook meer moeilijkheden en remmingen in bed. Zo zijn ze dikwijls niet ontspannen genoeg om in de stemming te komen. Voor emotioneel stabiele mensen geldt juist het tegenovergestelde: ze zijn ontspannen, genieten van elke vrijpartij en hebben een op en top bevredigend seksleven.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN.be
Foto | iStock

Ook interessant