Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Relatiebreuk? Zo kom je er het snelst overheen

relatiebreuk.jpg

Of je nu een lange of korte romance hebt gehad: een relatiebreuk is altijd pijnlijk en gaat vaak gepaard met de nodige tranen. Hoewel het sowieso tijd zal kosten om eroverheen te komen, zijn er volgens wetenschappers manieren om dat proces een beetje te versnellen.

Je hebt vast vaak genoeg gehoord (of iemand zelf aangeraden) dat je afleiding moet zoeken om over een gebroken hart heen te komen. Maar uit Amerikaans onderzoek – gepubliceerd in het vakblad Social Psychological and Personality Science – blijkt het tegendeel waar te zijn.

Minder eenzaam

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar volgens Amerikaanse onderzoekers kom je het snelst over je liefdesverdriet heen als je vaak aan de relatiebreuk denkt. Dat hebben de wetenschappers geconcludeerd na het volgen van 210 mensen die net uit een relatie kwamen. Zij werden verdeeld in twee groepen: 120 proefpersonen moesten tijdens de onderzoeksperiode van 9 weken uitvoerige vragenlijsten invullen en psychofysiologische metingen laten uitvoeren. De overige 90 deelnemers moesten gedurende hetzelfde tijdsbestek viermaal over hun relatiebreuk praten met een deskundige. Wat bleek? Degenen die verplicht moesten nadenken en praten over hun relatiebreuk, kwamen er sneller bovenop dan de mensen die zich er niet per se mee bezig hoefden te houden. Dat zou komen doordat ze zich een stuk minder eenzaam voelden. Voor de onderzoekers was de uitkomst echter niet heel verrassend; volgens hen kom je sneller van je verdrietige gevoelens af wanneer je erover nadenkt en praat, doordat je dan beter in staat bent om je ‘psychologisch los te koppelen’.

Eens per week

Door je geregeld bezig te houden met de relatiebreuk, lukt het je op een gegeven moment om er vanaf een afstand naar te kijken, zo beweert hoofdonderzoeker Grace Larson van de Northwestern University. Hoe vaak je er volgens haar bij stil moet staan? Eens per week zou tot beterschap leiden, zegt ze. En als je geen zin hebt om er met iemand over te praten, kun je het volgens het onderzoeksteam ook van je af schrijven in een dagboek. Net zo effectief!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | gva.be
Beeld | iStock

Ook interessant