Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Compleet uitgeblust na de feestdagen? De kans is groot dat je een ‘familie-jetlag’ hebt

familie-jetlag.jpg

Waar je normaal gesproken opknapt van een paar vrije dagen, lijkt het wel alsof je na de feestdagen juist nóg meer vrije dagen nodig hebt om bij te komen. Maar hoe kan het toch dat je na de feestdagen vaak kampt met vermoeidheid en stress?

Als we de klinisch psycholoog Adam Fried moeten geloven, is de kans groot dat je last hebt van een ‘familie-jetlag’.

Intensieve tijd

Een familie-jetlag is eigenlijk hetzelfde als de jetlag die je ervaart na reizen: het is het gevolg van de verstoring van je dagelijkse routine. Tijdens de feestdagen breng je vaak heel veel tijd door met je familie, iets wat normaal gesproken niet altijd het geval is. Doordat je ineens zo intensief omgaat met familieleden, kun je naderhand last hebben van een familie-jetlag.

Lees ook: waarom veel mensen obstipatie hebben tijdens de feestdagen 

Veel praten

Die familie-jetlag heeft overigens niks te maken met of je je familie wel of niet mag. Zelfs al vind je het hartstikke leuk om tijd door te brengen met je familieleden, kun je alsnog een jetlag oplopen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je ineens over allerlei zaken moet praten die je de rest van het jaar niet met hen bespreekt. En je moet ook wat meer je best doen om die gesprekken goed te laten verlopen, omdat je nu eenmaal geen zin hebt in ongemakkelijke stiltes. De emotionele stress die dit oplevert komt vaak pas in de dagen erna ‘vrij’ waardoor je je dus moe en gestrest voelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The New York Times
Beeld | iStock

Ook interessant