Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Na 10 jaar samen hebben stellen nog zó vaak seks…

seks-stellen-na-10-jaar-margriet-nl.jpg

Hoe belangrijk is seks eigenlijk echt voor je relatie? Volgens 38% van de mannen is het wel degelijk een belangrijke graadmeter voor hun relatie. Ook verkiezen zij seks boven een stevige knuffel of een ontspannen vakantie. En vrouwen?

Die denken daar nét even anders over, zo blijkt uit een seksonderzoek van Psychologie Magazine.

Langer dan drie maanden geen seks

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: eenderde van de stellen heeft weleens drie maanden of langer geen seks. Bij koppels die minimaal tien jaar samen zijn, is dat zelfs de helft. Voor het onderzoek vulden bijna 1300 mensen een seksvragenlijst in. Uit de resultaten blijkt dat onder de stellen die lang samen zijn de romantiek soms ver te zoeken is. In het eerste jaar van de relatie heeft 70% van de stellen het nog twee keer of vaker per week gezellig in bed. Na tien jaar of langer samen vrijt bijna 20% zelden tot nooit meer.

Dilemma: nooit meer knuffelen of nooit meer seks?

Ook denken mannen en vrouwen opvallend anders over seks. Op de vraag ‘liever nooit meer knuffelen of nooit meer seks’, antwoordt het grootste deel van de vrouwen (77%) dat ze dan liever geen seks meer heeft. Dat aantal ligt bij de mannen, je voelt hem vast aankomen, een stuk lager met 45%.

Verschillen mannen en vrouwen

Dat is het trouwens niet het enige verschil dat naar voren komt. Op de vraag ‘nooit meer seks, of nooit meer op vakantie’ antwoordt 51% van de vrouwen toch weer voor ‘nooit meer seks’, bij de mannen ligt dat aantal een stuk lager met 29%.  

Als stellen een avond samen hebben, wil 38% van de mannen het liefst het bed in duiken (vrouwen 16%). Vrouwen kiezen er vaker voor om ‘samen een tv-serie te kijken’ of bij te praten (beiden 29%).

Seks als graadmeter voor je relatie

Hoewel 38% van de mannen vindt dat seks de graadmeter is voor hun relatie (tegenover 23% van de vrouwen), hoeft het volgens de experts die het magazine hiervoor raadpleegde helemaal niet erg te zijn om een periode minder of niet te vrijen. “Als je de vlam maar niet helemaal laat uitdoven”, stellen zij. “Laten we vooral seks hebben omdat we dat willen, niet omdat het van de statistieken moet.” Toch zijn de deskundigen het er wel over eens dat het goed is om er aandacht aan te besteden. Want: “Seks is verbindend.”

“Zet seks op je to-do-lijstje”

Daar geven ze ook een aantal goede adviezen voor, die we in dit online artikel lazen:

  • “Ga vooral niet wachten tot je vanzelf zin krijgt, want dat gebeurt meestal niet. Het is een vrij nieuw wetenschappelijk inzicht dat libido niet bestaat. Seks is geen biologische drift, zoals honger en slaap. Je moet je bewust openstellen voor seksuele prikkels. Het klinkt misschien niet romantisch, maar de oplossing is om seks op je to-do-lijstje zetten.”
  • Plan in heel drukke periodes juist bewust tijd in om op een lichamelijke manier (in alle vormen en verscheidenheid, van knuffelen tot seks) aandacht aan elkaar te besteden. Dat zou je je snel weer dichter bij elkaar brengen.
  • De verbinding kun je altijd wel weer terugvinden, als je maar goed met elkaar blijft praten.
  • De passie komt niet vanzelf terug, je moet bewust het initiatief nemen om weer met elkaar te gaan vrijen.
  • Vrouwen doen er volgens een van de experts goed aan meer de regie over hun eigen seksuele genot te nemen, zodat het verschil in zin vanzelf minder groot wordt.
  • Ook wat lichtvoetiger met seks omgaan, zou volgens hen veel uitmaken. “Als je samen vrijt, doe je het soms uitgebreid, soms even snel en soms fluister je alleen stimulerende woordjes terwijl de ander masturbeert. Als je seks ziet als iets waarvan je samen óf zonder elkaar kunt genieten, is het verschil in zin ook niet zo’n issue.”

Beeld: iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant