Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Monique des Bouvrie: ‘Bij het slaapmiddel was Jan al weg’

monique-en-jan-des-bouvrie-margriet.jpg

Monique en Jan des Bouvrie waren maatjes door dik en dun, vertelden ze al eens aan Margriet. Maar nu moet Monique zonder Jan. Maandagavond deelde ze intieme, mooie details over de laatste momenten van de 78-jarige interieurontwerper in Beau.

“Voordat hij ging zei hij tegen me: ik ben er, ik zal er altijd blijven. En jij moet door.”

Leven zonder Jan des Bouvrie

Zes weken geleden, op 4 oktober 2020, overleed Jan des Bouvrie. Hij liet euthanasie plegen. Het gaat nu ‘naar omstandigheden oké’ met Monique, zo laat ze weten in Beau. “Ik wist dat het niet meer ging. In no time ging het zo bergafwaarts. Je moet iemand dan uit liefde laten gaan. Best heel moeilijk, maar that’s the only way.”

Intensief afscheid

Monique omschrijft het afscheid van Jan als ‘heel intensief’. “We hebben een week lang afscheid genomen.” Een tijd waarin de interieurontwerper ook nog haarfijn duidelijk maakte hoe hij wilde dat zijn begrafenis en kist eruitzag: een witte, met een heel groot bloemstuk met witte rozen en een hart van rode rozen erop. En met als tekst op de grafsteen: ‘Hier ligt Jan, die kon er wat van’. “Die komt op de achterkant”, zo vertelt Monique.

Humor tot het eind

“Hij ging er op een heel luchtige manier mee om”, zegt Monique over Jans mentale staat. “Tot het laatst toe had hij heel veel humor.” Jan wilde zó graag uit het leven stappen. “Hij zei: ik voel me heel erg ziek van binnen, maar ik kan niet uitleggen wat het is. Ik heb een prachtig leven gehad, ik heb alles gedaan wat ik wilde doen, nu is het tijd om te gaan. Mijn lichaam wil niet meer. (…) Hij was bijna heldhaftig. Ik kon het ook niet bevatten dat je er dan zo graag uit wilt stappen.”

Eigenlijk geen euthanasie

Zijn doodswens bleek ook wel uit het feit dat de daadwerkelijke euthanasie uiteindelijk niet eens nodig bleek. “Bij het slaapmiddel was ‘ie al weg. Het was binnen vijftien seconden gebeurd. Zó graag wilde ‘ie eruit, en zó verzwakt was ‘ie.” Pal na zijn overlijden, deed Monique iets symbolisch; ze zette alle ramen en deuren in huis open, zodat hij kon ‘uitvliegen’.

Begrafenis Jan des Bouvrie

Op donderdag 8 oktober werd Jan in kleine kring begraven in Naarden. “Het kwam met bakken uit de hemel”, zo omschrijft Monique die dag. “Ik zei ook: de hemel huilt.” Ook geeft ze toe de coronaregels toen een beetje aan d’r laars te hebben gelapt. “Dan heb je toch met emotie te maken. Dan denk je: dan doen we maar de ‘coronaproof hug‘, zoals we dat noemden. Je wilt iemand aanraken.”

Monique en Jan des Bouvrie

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beau (RTL)
Beeld | ANP

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant