Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

7x hierdoor kun je misselijk worden na de seks

misselijk-na-seks.jpg

Seks hoort fijn te zijn, daarom kan het een vervelend staartje krijgen als je hierna telkens misselijk wordt. Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar er zijn wel zeven veel voorkomende oorzaken waardoor het kan gebeuren. Dit kun je er voortaan tegen doen. 

Nee, misselijk zijn na de seks heeft dus niet altijd iets met zwangerschap te maken. 

Misselijk na te wilde seks

Ging het er tijdens die stomend hete vrijpartij wel heel wild aan toe? Dan kan het voorkomen dat je na de seks misselijk wordt. Beetje vreemd, maar je kunt het vergelijken met wagenziekte. Wanneer je langdurig en op hoog tempo heen en weer of op en neer bent gegaan tussen de lakens kun je daar misselijk van worden. Probeer dus af en toe een pauze in te lassen of te wisselen van tempo. Zo kun je erachter komen of die misselijkheid daar vandaan komt. 

Te diepe penetratie

Een andere oorzaak, waardoor je je misselijk kunt voelen na seks, is wanneer je te diep bent gepenetreerd. Naast misselijkheid hebben veel vrouwen bij deze oorzaak ook last van buikpijn. Erin Carey, arts en assistent-professor aan de University of North Carolina’s Minimally Invasive Gynecologic Surgery division legt aan Women’s Health uit dat diepe penetratie invloed heeft op je bekkenorganen, zoals je baarmoeder. De stimulatie veroorzaakt een vasovagale reactie. Je zenuwstelsel wordt hierbij gestimuleerd, waardoor je hersenen een seintje krijgen. Hierdoor ontstaat de buikpijn. Je kunt met je partner verschillende standjes uitproberen waarbij je bijvoorbeeld minder diep gepenetreerd wordt en die voor jou geen pijn of misselijkheid veroorzaken. Is het kwaad al geschied? Dan kun je volgens Carey het beste gaan liggen met je voeten omhoog en diep ademhalen. Hierdoor neemt je buikpijn sneller af. 

Misselijk door sperma

Hoewel het tussen de lakens heel opwindend kan zijn, worden de meeste vrouwen niet heel warm van de smaak van sperma. Niet zo gek dat sommige vrouwen hier soms misselijk van kunnen worden. De oplossing voor deze oorzaak is simpel: slik de sperma niet door en laat je partner ook niet in je mond klaarkomen. 

Orgasme zorgt voor misselijkheid

Volgens Carey kun je, doordat de baarmoeder samentrekt tijdens een orgasme, last krijgen van een misselijk gevoel. Sommige vrouwen worden hier ook duizelig van. Dat betekent gelukkig niet dat je het beste nooit meer een orgasme kunt krijgen. Volgens Carey helpt het om voor de seks een ontstekingsremmer, bijvoorbeeld Ibuprofen, in te nemen. Nu is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je er te veel van neemt. Maar bij een tablet van 400mg heb je volgens Carey al een stuk minder last van het samengeknepen gevoel in je baarmoeder. Hierdoor voorkom je die misselijkheid en kun je voortaan nog meer van een orgasme genieten. 

Lees ook: Zó kun je pijn tijdens de seks voorkomen

Misselijk door alcohol 

Heb je een paar glaasjes te veel op? Dan kun je vaak alleen al door te liggen in bed flink gaan tollen. Laat staan als je dan ook nog eens een wilde sekspartij in petto hebt. Niet zo gek dat je na afloop van de seks met alcohol op sneller last kunt krijgen van een misselijk gevoel. De oplossing hierbij is natuurlijk heel simpel: minder of geen alcohol drinken voor dat je seks hebt.

Emotionele reactie

Dat je misselijk wordt na de seks kan ook een emotionele reactie zijn. Je lichaam en geest zijn onbewust toch meer met elkaar verbonden dan je misschien zou denken. Dat je vanuit emotie misselijk wordt hoeft overigens niet te betekenen dat je in een ongezonde relatie zit. Het kan ook voorkomen als jullie relatie door een moeilijke periode gaat of dat je nog emotionele stress uit een vorige relatie moet verwerken. Als je denkt dat de misselijkheid na de seks een emotionele reactie is, ga dan bij jezelf na of je in je huidige relatie wel gelukkig bent, of de relatie gezond is, of dat het bijvoorbeeld door een relatie uit het verleden komt. Het kan helpen om hierover met een psycholoog te praten om een vorige toxic relatie te verwerken, of om een beter beeld te krijgen van de huidige relatie waarin je zit.  

Vleesboom of cyste 

Als laatste kan misselijkheid na de seks ook duiden op een vleesboom of cyste op je eierstokken. Bij de penetratie ontstaat er bijvoorbeeld druk op de vleesboom of irritatie van de cyste. Neem in dit geval contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog die inwendig onderzoek kan doen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty Images

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant