Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zó hebben de meeste mensen hun grote liefde ontmoet

relatie-vriendschap.jpg

Hoe heb jij je partner ontmoet? Was het liefde op het eerste gezicht? Grote kans dat dat niet zo was, want uit een onderzoek blijkt dat de meeste relaties beginnen als een vriendschap.

En dat er in het gros van de gevallen dus geen sprake is van liefde op het eerste gezicht.

Eerst vrienden, later verliefd

Aan het onderzoek van de University of Victoria in Canada deden 1900 mensen met een relatie mee, waarvan 680 samenwonend of getrouwd waren. Wat bleek: bijna zeventig procent van de deelnemers gaf aan dat ze eerst bevriend waren met hun partner voor ze een relatie kregen. Vooral jongeren en mensen uit de LGBTQ+-gemeenschappen. De meeste van hen waren gemiddeld een à twee jaar vrienden voor ze meer begonnen te voelen voor elkaar. Bovendien geeft de meerderheid aan dat er in eerste instantie geen aantrekkingskracht was. Geen liefde op het eerste gezicht, dus.

Wazige grens tussen vriendschap en romantiek

“Er is een wazige grens tussen vriendschap en romantiek”, vertelt hoofdonderzoeker Danu Stinson. Volgens hem is dit onderzoeksresultaat het begin van meer onderzoek naar het begin van liefdesrelaties. “We hebben misschien al een goed zicht op hoe vreemden tot elkaar worden aangetrokken en beginnen met daten, maar dat is niet hoe de meeste relaties beginnen.”

Meer lezen over relaties en aantrekkingskracht?

Bron | University of Victoria
Beeld | Getty

Ook interessant